Učitelj

ОСНОВНА НАСТАВА У РУМУНИЈИ 79

три месеца дође на ред свако дете, да буде пиштано из појединих предмета.

Испите у основним школама, и варошким и сеоским, држе учитељи сами без икаквог надзора. Они преводе децу из једног у други разред. Школску администрацију воде учитељи сами. Она је готово иста као и у нав. Сем школског дневника и матрикуле, имају још дневник предавања, протокол казне и протокол ревизије. У дневник предавања заводе сваки дан материју предавања у свима разредима. У протокол казне улазе све казне наплаћене од родитеља, дечјих, а у протокол ревизије заводи ревизор успех и чистоту школе.

Плата учитеља варошких почиње са 925 динара месечно па се после 5 година повишује са 15 на •, после 10 година 30"; после 15 година 145"), и најзад после 90 година 609. После тога до 30 година службе не добија, никакве повишице. — Сеоски учитељи почињу са 90 динара месечно, па се пењу као и варошки. За пензиони Фонд и једним и другим задржава се по 109, месечно.

Програм, основне наставе веома је простран. Да напоменем само рачун. У Г[ разреду основне школе, и варошке и сеоске, рачун се предаје до 100 из сва четири вида рачуна. Наука хришћанска највише се обрађује; а познавање природе најмање. Из земљописа — сем Румуније — уче све делове света. — После науке хришћанске највише се обрађује румунски језик и историја Румуна.

До прошле године сви су предмети били штампани у засебне књиге, али ове године готово су сви предмети обухваћени у читанкама. Имао сам прилике видити најбоље Француске и немачке букваре, али ми се чини, да је данас најбољи румунски буквар. Ово долази отуда, што је министарство просвете ове године расписало три конкурса "за букваре. Први је био 15.000 Франака, други 10.000 а трећи 5000. Ако вам овде напоменем, да, готово, за све школске књиге награде износе велике суме, онда је лако