Učitelj

382 0 ПРИЛЕПЧИВИМ ИЛИ ЗАРАЗНИМ ОСПАМА У ШКОЛИ

Ова забрана треба да траје код болесне деце најмање 8 недеља од почетка болести, иначе док није дете потпуно оздравило, очишћено и стан дезинфикован. Осталој деци, која су сумњива, да не пренесу заразу, треба забранити похађање школе најмане 6 недеља, пошто се болест лако преноси оделом, књигама и другим стварима и то чак после дужег времена, то ваља забранити прављење посета, са радом код болесне деце и давање књига на читање. Њихове изметине, рубље (за дезиникацију рубља довољна је 394 карбола или још боље лизол, који је јевтинији) и све што су болесници имали у рукама треба. добро дезинфиковати. Нарочито, кад дете преболе (или умре) треба извршити строгу дезинфекцију стана и ствари, где је лежао болесник. Пре ове дезинфекције и док се деца неколико пута у млакој води и сапуном не окупају и косу добро не измију, не смеју се пустити не само у школу већ ни на јавна маста, игралишта, баште и т,д.; јер могу изазвати заразу. Сад вам је, држим, јасно, да и код скрлета ваља трагати за првим случајевима и чим се примети да је редња овладала, и посумња, да и школа иде наруку разношењу заразе, ваља је за неко време затворити и добро дезинфиковати. Али. да би се све ово могло постићи, ваља сваки случај скрлета јавити школском лекару или, где овог нема, полицијској власти.

3. Варичеле. (Пљускавице УаглсеЏе, Ууазвегросекеп, ећекеп-рох, водене богиње).

Нема сумње, да вам је морало пасти у очи, да школска деца болују још од једне. оспе, коју не треба никако мешати са правим великим богињама — крастама, и сматрати их као њихову блажију врсту, већ као. сасвим особиту болест; а то су: варичеле. Оне се јављају такође у редњама, али се разликују од правих богиња. тиме што, 13—17 дана после заразе, добију деца. (обично испод 10 година; без икаквих предзнака, малу ватру и изаспу се по телу овде онде водњикавим, са свим површним бубуљичицама. Оспе не избијају све од једанпут, већ на махове, немају пупка, не загнојавају као праве богиње и већ после 12—924 часа засуше. После неколико дана крастице отпадну и неостављају ожиљак, као велике богиње.

Као што видите, цела је болест врло блага, не траје ни недељу дана и деца је обично преболе на ногама. То знају и родитељи и не дају јој никакове важности, али греше; јер има и тешких случајева, нарочито код рђаво урањене деце, код рахитичне, скроулозне и малокрвне.

Да варичеле — пљускавице — немају никакве везе са правим богињама, доказ је тај, што каламљење крављих богиња не може да.