Učitelj

ГИМНАСТИКА У основној школи у 393

умор, који проузрокују летња припека или какав досадан посао, онда извршите што више пута можете ове покрете, прекидајући их кратким одморима.

36. Вежбање. Завитлавати рукама на леву и десну страну по 15, 30, 50 пута. И ово вежбање има скоро исте последице као и пређашње, само што боље упливише на јетру и слезину и снажи мишиће на плећима.

37. Вежбање. Прво једном, па другом руком чинити онаке покрете, као кад се тестерише, по 5, 10, 15 пута сваком руком. 88. Вежбање. Радити рукама, као кад се жање по 4, 8, 19 пута

у правцу. Ово вежбање треба нарочито препоручити онима, којима, почиње слабити кичмена мождина.

39. Вежбање. Радити рукама и телом као кад се цепају дрва, 8, 6, 10 пута. Ово је вежбање јако корисно за све мишиће, али није добро за оне, који су јако склони конгестијама у глави и грудима.

40. Вежбање. Скакутати у месту по 50, 100, 150 пута сваком ногом. Ово вежбање пријатно умори и спреми за добро спавање, ојачава крвоток и олакшава рад трбуха; свлачи крв из главеи угреје ноге.

41. Вежбање. Завитлавати ногама напред и натраг по 4, 8, 19. пута сваком ногом.

42. Вежбање. Завитлавати ногом на десну и леву страну по 4, 8, 12 пута сваком ногом.

"43. Вежбање. Ногу промаћи преко штапа, који се у рукама држи, по %, 4, 6 пута сваком ногом. Ово вежбање врло је корисно онима, који пате од затвора и сухих шуљева. Овако се не смеју вежбати девојке и они који болују од конгестије у глави. ;

44. Вежбање. Ваљати се на леђима по 15, 20, 25 пута на сваку страну. Ово вежбање не треба, као остала, сваки дан вршити. —

То је сва собна гимнастика. Сваки дан се морају редом сва вежбања извршити. Први број код сваког вежбања показује колико покрета тог вежбања треба извршити у почетку па за две недеље: други број после две па до шест недеља и трећи после шест недеља вежбања.

Потребно ће бити, да овде ставимо и неколико основних правила за гимнастику, која Мантегаца наводи:

„Кад се једном отпочне телесно вежбање, "треба га постојано продужавати.