Učitelj

358 ШТА СМЕТА ОСНОВНОЈ НАСТАВИ

тујући по хладноћи и по тешким путовима; било је и жртава људских које су пале при тим сеобама у зимње доба. Такви се премештаји ничим не дају правдати.

Премештаји учитељски треба да престану. За доказане кривице учитељи могу бити кажњени на други начин, а не премештајима. Законом треба одредити у ком се случају учитељ може преместити, али никако у току године школске.

ЊЕ.

Никакву власт над учитељима не дати месним одборима школским и кметовима. Школском одбору треба одредити дужности према школи, а не давати му право над, учитељем. Јер од оваквих школских одбора више је штете него користи. У школски одбор треба бирати праве пријатеље школине, најинтелигентније чланове из општине. До сада су школски одбори у нас састављани махом из људи којима није наметнута друга каква дужност општинска. При избору чланова школског одбора чују се оваки разлози: „Тај и тај није ни у општинском одбору, није ни поротник, није употребљен ни за присутнога код полицијске власти: он може, дакле, да буде школски одборник“... Није онда чудно, што: ће се и у варошким општинама врло ретко наћи који интелигентнији, школован човек у школском одбору: ни професори, ни судије, ни адвокати, ни лекари, ни инжињери, ни остали школовани људи не узимају се у школски одбор. По селима често се дешава, па и у оним селима која имају школу од пре 30 до 50 година, да су сви чланови школ. одбора неписмени.

Председник општински по закону је и председник "школског одбора. Имала се, при уношењу ове одредбе у закон, пред очима лепа мисао: да ће се одлуке школског одбора најлакше и најбрже моћи извршити, ако председник општински буде и председник школског одбора. Тако је доиста, кад је председник искрен пријатељ школи, кад