Učitelj

0 ПРИЛЕПЧИВИМ ИЛИ ЗАРАЗНИМ ОСПАМА У школи 465

" ,

земљама где, где каламљење није обавезно или се не врши како ваља, као што је на жалост у нашој отаџбини.

За доказ овога поменућемо само то, да док јеу Пруској пре него што је уведен поменути закон о калемљењу крављих богиња умрло: 1871 год. 243 на 100.000: 1872 год. 262 на 100.000. После неколико година, благодарећи овом строгом закону, број Р спао је 1894 год. на 0:25 на 100.000 сет.

Међутим у Србији, где се каламљење не врши са нарочитим планом, нити са оном строгошћу, коју сама ствар захтева умрло је !895 г. у средњу руку 14 л. на 100.000 ст. Највише је умрло у окр. црноречком те године 172 л. на 100.000 ст. — више него у најзапуштенијој области аустр. царевине — Трсту и околини, где је 1893 г. умрло 132 л. на 100.000 ст.

Из ове кратке и површне историје богиња, могли сте увидети праву вредност каламљења крављих богиња; али сте из ње, држим, могли извести и шта вам ваља радити, ако се богиње у школи или њеној околини појаве:

1) На прво место треба сваки случај јавити власти — лекару.

2) Болесника одмах пренети у болницу или ако то није могуће, (као у нас на селу) одвојити у засебну собу (изоловати) и одредити некога, каламљеног, који ће га неговати.

3) Забранити сваку посету болеснику, као и мешање укућана са другим кућама.

4) Каламити сву породицу и њену околину а нарочито оне, који нису последњих [0 год. каламљени. Не заборавити и на оне, који перу рубље болесниково.

5) За време самог [боловања болесниковог најбрижљивије дезинфиковати и прати рубље, као и бале, пљувањак и изметине његове (нужнике).

6) Чим болесник оздрави, извршити најсавесније дезинфекцију стана болесниковог, као и његове постеље, собње ствари, одела (ово најбоље сагоретиј) и свега што је болесник имао у рукама (књига, писма) и т. даље.

7) Болесник се не сме пустити међу здраве, па ни у школу, док. потпуно не оздрави, док перутање нестане (6 недеља па и више од како је се разболело) и не окупа се. Исто тако и они, који су га неговали као и његови укућани, не треба да се мешају с другим људима, док се добро не очисте и оперу (не заборавити на косу).

8) Пошто се богиње могу да преносе и стварима, (оделом, рубљем и т. д.) болесниковим, то ваља забранити свако продавање

УЧИТЕЉ · ~ 31