Učitelj

у ; ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД 481!

срцу ваљана основна настава. Сама држава даје субвенције 12.000 Форината а учитељи помажу прикупљајући наставна срества. Директор овога завода је директор народног јестаственичког музеја у Бечу, који ову дужност врши бесплатно. Поред новчане помоћи држава пружа овој збирци и све одпатке од великог комађа, приликом Формирања минерала за народни музеј. То исто бива и с биљкама. Приметило се да у њих настава из минералогије и ботанике опада, те је овоме заводу за сад искључива дужност прибирање наставних

1 у

срестава за ове 156 гране наука.

Поред напред поменуте помоћи, сваки члан завода овог шаље минерале и биљке из своје околине-овом заводу, добијајући незнатну награду.

Минерали разашиљу се свима школама у земљи а тако исто и биље. Свака школа има списак минерала и биља, које треба да има за предавање и све се те јединке налазе у Централу. По њиховом списку има 184 минерала, који се уче у народној и грађанској школи. Управитељ школе има дрвени сандучић, који шаље Централу са списком потребних срестава и бројем ђака. Поштарина је бесплатна, те је сваком учитељу лако добивати, што му треба. Чим овај пошље сандучић, пошље му се онолико парчета минерала или биља, колико износи половина целокупног броја ученика у разреду. То је, веле, за то потребно, што сваки ученик треба да испита сам особине минерала пли биљке, ако хоћемо да нам је ваљана настава. Није довољно, да један ученик само види у руци учитељевој на пр. парче оловне руде, па да се задовољи. Дете треба тај минерал да запара и ноктом и челиком, и да лизне, и да омирише и да га подржи на длану, да му осети тежину; па кад то све само испита, онда, ће му настава бити корисна и знање дуготрајно и темељно. Зато је опет потребно, кад се не може да сваки ученик има парче минерала, онда бар да свака двојица имају. Ова парчета стоје у нарочитим кутијцама за њих удешене, на чијем је дну записано име народно и научно и место, у коме се находи.

Биљке су пресоване и на белим хартицама, залепљеним у табацима, записано је: народно и научно име, Фамилија, врста, и род.

Но, ови се људи не задовољавају да школу снабду само овим срествима. Кад се једног дана снабду све школе у царству онда би престала потреба за опстанак једног оваквог завода. Паметни и вредни људи ишли су још даље. Њима је потребно, да овај завод вечито постоји, те да им настава буде напреднија.

Осушена биљка брво се уквари, кад дође у дечје руке.

УЧИТЕЉ Е 52