Učitelj

ИЗ НАРОДНЕ ПЕДАГОГИЈЕ 31

Кад је жена, док носи дете, Флекава по лицу, ваља, оном водом у којој се дете први пут окупа да се умије, па кад буде тешка са другом децом, неће бити Ффлекава.

Кад жена жели, да не роди за неколико година овако се радо: Пошто роди и донесе јој се молитва, ваља с оном молитвом три пут обићи око куће, па онда ћутећи додати породиљи. Доновилац да држи суд са молитвом, и да је вапаја. Кад породиља узме први гутљај да рекне један, па да се измакне мало у назад. Кад. узме други гутљај да каже два, и опет да се измакне, па тако редом онолико пута, за колико година жели да не роди.

Или: Кад се дете роди ваља породиља онолико прстију још неокупаног детета да мете у уста за колико година жели да не рађа.

Или: Кад жена роди нек узме гаћник свог мужа, И нека га завеже на онолико места, за колико година жели да не роди. За тим нека га остави, па сваке године нека са гаћника одреши по један завежљај, па ће тек онда родити кад сви завежљаји буду одрешени.

Или: Кад се жена после порођаја окупа, ваља да погаси у води у којој се купала онолико угљенова за. колико година хоће да не роди. Кад те године прођу, ваља угљевље да баци у ватру, да се убија, и те ће године родити.

Која жена жели никако да не роди, ваља да раствори набрдила, па да прође кроз њих, и да рекне: „Кад се ја кроз ова набрдила, вратила, онда дете родила. <

Чим жена осети да је близу време порођају) меће у воду босиљак, који је на Крстов-дан у цркви освећен, у воду, па јој се та вода даје да пије, и њоме се умива по образу, да би јој се тиме порођајне муке ублажиле. -

У селу Доњој Речици у округу топличком нашао сам у г. Филипа Поповића учитеља међу књигама његовог покојног оца, који је био свештеник у Приштини једну рукописну књигу молитава. На крају те књиге, међу другим белешкама из лекарства, нађох и ову белешку:

Кол жена не може родити отроче. Напиши на киселу ле68 да изеде: (6 дЕери небесни (керзите и ти (ороче изиди, Зоке

1) у Алексинцу н околини, каже се за жену, кад јој близу време по рођају да је привремила.