Učitelj

О МАКЕДОНИЈИ 41

а кољиво прелије вином. Колач реже свештеник после службе Божје, а неки позову свештеника, да им у кући реже колач. На славу долазе гости; неки на ручак неки на вечеру, а неки само на част: узму мало кољива, пију вино или ракију и кафу; уз вино једу колаче — — — = .

Кога Јеврејина познајете; — Букуса, Давида. А кога Грка 1 Папазиса кожара. Славе ли они; — Не славе. Коју славу слави мајстор Р. из Македоније — св. Аранђела. А чича В. пекар“ — св. Ђурђа. — = = =

Дрги народи не славе славу, а наша браћа Македонци славе славе као п ми. Срби се свуда познају по српском језику и по славама. Српски језик и српска слава казују нам, да су Македонци наша браћа.

По чему се познају Срби27

За идући час да научите на памет из читанке песмицу:

Ко пије вино за славе Бозжје, Помоз' му, Боже, и славо Божја! А шта је лепше од славе Божје, И од вечере, правдом стечене.

Школе. За што долазите у школу Како се зове ова школа, у којој учитер Имали још где год близу нас основних школа“ — Код нас скоро у сваком месту постоји основна школа. Сем основних, каквих још школа имамог — Имамо гимназија и школа, у којима се уче они, који хоће да буду судије, професори, официри, инжињери, учитељи, попови — — —.

У Македонији су врло ретке српске школе. Томе су криви Турци, који Србима у Македонији не даду, да подижу своје школе. Али долази време, да Турци морају допустити, и Срби ће ускоро имати својих школа у Македонији.

Управа. Ко управља Краљевином Србијом% Који су управљали Србијом у старо време% — Жупани, краљеви и цареви. — Македонијом су у старо време управљали Грци. Српски цар Душан први је ослободио Македонију од Грка. После његове смрти његов ста решина, Вукашин Мрњавчевић, одвојио је Македонију од Србије, и владао је над Македонијом и једним делом Старе Србије као српски краљ. Кад је његов наследник, Краљевић Марко, умро, Турци су