Učitelj

60 ПРОСВЕТНИ ПРЕГЛЕД

смо ми примили полемику на овом пољу и Факгима доказали где лежи узрок зашто наш народ не посећује богомоље. Али кад смо се ми лично на самој сокупшгини уверили да према њеној физиономији, где од сто једанаест свештеника беше један врло мали део, који по ингелигентности својој и иначе, могу да оцењују њихов и наш рад; онда надазимо да је неразложно и неупутно побијати наводе писца расправе, и његових једномишљеника, јер оцена такових људи не може за српске учитеље бити ни похуда ни похвала.

Изјављујући ово, шаљемо топло поздравља свима онима свештеницима, Краљевине Србије, којима лежи истина на срцу и који од срца желе ширење вере и морала у нашем народу; да ће српско учитељство с њима пи даље ићи руку под руку и гајити православну веру, неговати побожност и религиозна осећања у српском народу, јер смо тврдо уверени да дужности српских свештеника и учигеља на пољу религиозном, моралном и просветном у малом се разликују —- скоро су једнаке: Ту истиву имаће српски учитељи увек на уму, а уверени смо да је пи наша старија браћа, озбиљни овешгеници, никад заборавити неће.

29 августа 1897 год.

у Нишу. Председник збора, К; Ј. Глишић Пословођа,

Тодор Ј. Илић учитељ Јелашнички

—__________-

ПРОСВЕТНИ ПРЕГЛЕД,

5 ПОД ОВОМ РУБРИКОМ ПРОПРАЋАЋЕМО СВЕ ВАЖНИЈЕ ПОЈАВЕ НА ПОЉУ НАШЕГ ШКОТ7. ЖИВОТА.

Рад Глав. Просветног Савета. Гл. Пр. Савет имао је у овом месецу 2 састанка. 6 и 17 септембра. На њима је урађено ово:

6. Септ. Прпзната је квалификација за предаваче у средњим школама из наука псториских и Филолошких : г. г, Драгољубу Радосављевићу, Тодору Радивојевићу, Аранђелу Ст. Јотићу, ЖЖивојину Видановићу, Војиславу Симоновићу, Војину Хаџи-Поповићу, Јовану Ердељановићу, Владимиру Р. Петковићу и Божидару Миловановићу, свршеним ђацима историско-Филолошког одсека Велике Школе. Ф. У свези с ранијом одлуком саветском а по писму г. Министра просвете ПБр. 2020, од ове године, квалификовани су за предаваче средњих школа за науке историске и Филолошке: сг, г. Милан Грујић Мирко Поповић, Светозар Китић, Милан Ст. Павловић и Милутин Ђорђевић, свршени ђаци историско-Филолошког одсека Вел, Школе, г. г. Владимир Петковић, Драгомир Ђукнић, и. Јован Поповић за науке природне и математичке; а г. Коста Јовановић за природне науке. — 3. Квалификовани су за предаваче средњих школа за науке природне и математичке: г. г. Лазар Трипковић и Милан Петрочић, овршени ђаци природно-математичког одсека Велике Школе. — 4, По прегледу докумената г. Блаже Икића Савет је нашао: да г. Икић