Učitelj

ПРОСВЕТНИ ПРЕГЛЕД 65

рочито на издржавање пољопривредних курсева за учитеље и на награде учитељима, који добро уреде своје школске баште.

91 Да се за најбоље уређење школске баште издаје сваке године по неколико новчаних награда и похвалница. Оцене да врши стручно лице, које одреди министар народне привреде.

0. Да се оним учитељим, који буду предложили министру народне привреде и правилно отпочели уређење школских башта, ујемчи сталност на том месту 4 године, те да би својим очима могао видити и успех -свега труда и пропустити бар једну генерацију ђака кроз школу. .

[.) Да се спреме пољопривредне лектире за ученике основних школа.

9.) Да се програм из познавања природе за ученике основних школа измени у духу пољопривредном, тј. да се познавање дивљих биљака и животиња замени познавањем питомих и корисних. —

Ми и не сумњамо да ће се о мишљењу донетом у предњим тачкама конФеренцијских одлука водити рачуна у министарзтвима народне привреде и просвете, а желели би смо, да се што пре све ово оствари на делу, како би и угледне школске баште што пре утицале на унапређење наше пољске привреде.

Учитељски куре за ручни рад у м. осн. школи. Како и лањске тако и ове године вредно удружење за ув. р. рада у мушк. осн. шк, држало је учитељски курс из картонаже и слојдовог столарсева, који је трајао од 2 јула до 12 августа. -

На курсу је пудеЛоРИО 90 учитеља на столарству а 2! на картонажи.

Поред осмочасовног дневног рада практичког радило се и по 11, сах. теорно.

Курсом је' управљао наш колега г. Јов. С. Јовановић као управитељ а помоћник му је био његов лањско-годишњи најбољи ученик г. Јов. Ивановић учитељ из Куршумлије.

Интересантни су подаци (види таб. |) каквих је било суделовача. Из њих се види да ни један није имао помоћи са стране, већ се издржавао сам о свом трошку. Надамо се да ће г. Министар идућег курса исправити своју погрешку, те помоћи и ове курзисте као што су помогнути и они у Букову и Краљеву.

Сваки је курзиста израдио по 75 модела за време курса. Похађање и успех за време курса, као и успех на самом испиту, који је одржан пред изасланицима министарства просвете и привреде и управитељем и пемоћником курса (види таб. 2).

УЧИТЕЉ 3