Učitelj

632. РАСПРАВЕ ИМ ЧЛАНЦИ

је за српску цркву и српску просвету, за српски народ и српску државу с највећим пожртвовањем радио, због чега, га данас цело Српство слави.

Д-р В. Бакић.

ПЕДАГОШКА ПИСМА ЈЕДНОЈ МАТЕРИ О ВАСПИТАВАЊУ СИНА од Ернста Беме-а БА СРПСКЕ МАТЕРЕ ПРИРЕДИО

Др. Стеван М. Окановић

СЕ.

(НАСТАВАК)

ХМ

„Мој Паја не лаже“, рече ми једном његов отац, када дознаде, да ја не верујем његовоме сину, када се на другу · децу тужи. Као тај отац веле још многи родитељи; „моје дете не лаже!« Они у ствари при томе мисле на порицање, избегавање признања, одрицање погрешке. И ја о поменутом дечку не имађах доказа, да је у том смислу лагао, али знађах да се не држаше истине у том смислу, што претериваше, а нарочито ако га је који ученик јаче увредио био, и у опште кад би тужио кога друга. Чудновато, да многи родитељи само порицање сматрају као лаж, а "остале им неистине не падају тако у очи, ако се само трема њима увек признаје истина. Свакојако родитељи се могу радовати, ако се о своме детету могу уверити, да ништа. не пориче. Али има случајева, у којима је ова отвореност недовољан доказ њихове душевне чистоте и то ако им признање какве погрешке не изазива никакву тешкоћу, никакво црвенило лица, ако су сасвим постала равнодутина, према вредности њихових поступака, што може тако далеко. ићи, да се већ почну хвалити најгаднијим делом без икаква стида и срама.

Да се ова уотвореност«“ у опште мора узети као рђава. страна као и порицање рђавога дела, види се и из тога, што за то постоји израз — безочност.

– · '

|