Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ - 705

господу, која се баве предавањем основних наука, није слободно, било из ког узрока, притворити, или на основу закона притешњавати, и да их јавно не узимате под стражу пре, него што се упитате код нашег савета; у случају убиства пак можете их у кући њиховој ухватити и ухапсити, али 38, тим издајте их нашем судбеном столу, сами пак ни пошто не изричући пресудунад њима, — под теретом новчане казне од 1002 !'. у сребру. Нет (на исти начин) наређујемо и на знање стављамо нашим судијама, да, ако учитељи основних народних школа имају какву распру, њихову ствар пре свега предузимајте, и да судија и бележник устане на три корака изађе пред учитеља и тако да га поздрави; нека вам је дужност саслушати га, и прво њега правдом и правицом послужити, —— под теретом новчане казне од 1002 !г. у сребру. Нел, наређујемо и заповедамо, да учитељи предречене прве наставе носе оружје за своју одбрану и нападај, јавно или прикривено, своје личне безбедности ради; слободно им је још имати елугу или роба под мачем, и убојне коње; она лица или судије, који против овде наведеног радили буду, имају да плате казне 1002 17. у сребру.

Неја, ако учитељи једном већ нису у стању обучавати, воља, нам је, да буду учасници свију оних права и повластица, које стоје на раслоложењу херцезима, гроФовима и баронима нашег светлог дома, и свешто им је преко године потребно, има им се ставити на уживање, и да нужне своте могу од државног благајника слободно потраживати, а овај их има неодложно исплаћивати; — ова милост наша да им траје до смрти.»

ни =

УЧИТЕЉОКО УДРУЖЕЊЕ, -

За утемељаче Учитељског Удружења, са улогом од 50 динара, изволели су да се упишу: Димитрије А. Димитријевић - Швапчић, трговац у Краљеву; Паланачка Штедионица; Михаило М. Ђурђевић књижар у Шапцу; Сима К. Богдановић, учитељ у Баталагама; Софроније Радовановић, учитељ у Врбовцу; Јелена Мићићка, учитељица у Макцима; Стеван Димитријевић, учитељ у В. Орашју: 8. Милева Ник. Маџаревићка, учит. у Медвеђи; 9., Радисав Кремановић, учитељ у Видровцу; 10. Милева Павловићева, учитељица у Шарбановцу; 1., Михаило Остојић, учитељ у Михаиловцу; 19., Љубица Петровићева, учит. у Власотинцима; [3., Душан Поповић, учитељ у Кличевцу; и (., Јаков Лучић, учитељ у Шарбановцу.

“> ч

о

От ЧИ о

70

14] м