Učitelj

ГРАЂА ЗА ИСТОРИЈУ НАШЕГ ШКОЛОВАЊА 761

да, или препоручи среском старешини, или постави нарочито лице — практиканта — који би ову архиву уредио и саставио „регистар“ акта. Из ове архиве, ја ево предајем читаоцима и ова акта, која могу послужити као грађа за историју наших школа. Ако би у току расматрања нашао опет на какав акт који се односи на учитеље или школе, објавићу га преко „Учитеља“.

ПЛАНЂ ЗА ШКОЛЕ како имајо постонти у Сербји сушцествузо слбузоће школе

1 Правителствене

1) Гимназја са четири школа и четири професора.

Примедба. При Гимназт има едан учителђ новогреческогљ взика, ком у свима школама Гимназинлнимђ часове цблисходно дае, тако, да ЈОност изучивши Гимназио, Гречески и говорити и сочинивати може. — |

9) Три главне школе правителствене, а) у Шабцу 6) у Чачку в) у Заечару, као у мћестима, гдђ Архиерен, кон ће кђ пропвђтанијо ннеговому содђћствовати; обитавало. –

У овим школама да буду по два способна учителл, и ови да предао науке оне, кое се предао у первоћ и второи Гимназинлноћ школи, тако, да ученикљ, добро изучивпши ове две школе у трећу Гимназиалну Школу успбшно примлђиљ бети може.

3) Двадесетђ и две Нормалне Школе ', у Шабцу, #, у Лознице, 3, у Валђву, 4, у Ужицама, 5, у Бруснице, 6, у Чачку, 7, у Крушевцу. 8, у Алексинцу, 9, у Гургусовцу, 10, у Заечару, у Неготину, |2, у Фетисламу, 13, у Милановцу, 14, у Пожаревцу. 15 у Свилаенцу, 16, у Ћупри, 17, у Параћину, 18, у Лгодини, 19. Паланки, 20, у Смедереву, 21, у Београду, 22, у Крагујевцу, у свакомђ овомђ мбету по една школа са способнимљ учителћмљ.

П Обтцественне

Вароши % 3, назначене обдержавало по едну школу млађу Нормалну, о свомђ собственомђљ трошку, у којоћ зоност учи срицати, читати и писати, или разговетте рећи, у којоћ тоностр изучи букварђ и часловаце какоће у старјоћ онон школи Нормалноћ (Правителственноћ) учити Псалтирђ и поредђ овог прописане гредмете, тако, да ученикђ совршвшјши ове Нормалне Школе удобно може прећи у Школе главне или Гимназило.

Примедба 1) Манђ вароши, какоти, Лозница, Брусница, Фетисламћ, Милановацљ, Паланка и Ћуприза могу задоволвити се само