Učitelj

ШКОЛСКО КРЕТАЊЕ У СВЕТУ 174

с вољом су посећаване. При предавањима показивани су разни препарати, слике, материјал за везивање рана, у чему су се слушаоци зежбали, под руковођењем лекара. По свршетку лекција слушаоци су предали медицинском друштву адресу благодарности и 118 рубаља, које су међ собом скупили ради одржавања тих курсева, пошто су лекције читане бесплатно.

ж

Помоћ ученицима. Последња скупштина казанског губернијског земства услед тога, што многе ученике не примају у средње и више школе због тога, што не могу школарину да плате, решила је, да се на то расходује 5.000 рубаља, с тим, да се школарина плаћа за најспособније и најсиромашније ученике. По прикупљеним податцима, треба сада школарину платити за 7 студената ветеринарног института (универзитет још није доставио податке), за 32 ученика три мушке гимназије, за 14 ученика реалке и трговачке школе и за 10 ученица две женске гимназије. За њих је губернијска управа већ платила, 1.410 рубаља за полгође.

ж

Женски институти. У свима петроградским женским институтима (7 на броју) било је годину дана 2.308 пансионерака, а у свих 8 петроградских женских гимназија, као и у педагошким курсевима и у гимназијама Гачинској и Царскоселској било је 3.280 ученица што у школу долазе. На све институте и гимназије женске утрошено је за годину дана 13,702.208 рубаља.

Е “

Народни универзитети. У Русији се почела уводити од неког времена једна новина, које нема нигде у другим државама, а које никад није било ни у Русији. То су тако звани „нар. университети“. По великим варошима находи се велики број људи, који из разних узрока нису у своје време могли продужити школовање него су га напустили били пред самим универзитетским прагом било мало раније. Том елементу из великих вароши потребно је попунити обравовање. Пре пола године никла је о овоме- мисао код петроградских професора и помоћу извесних друштава и општине приступиле су овоме „курсу општег образовања“. Курс је имао да да својим многобројним слушаоцима један низ систематских лекција, из руске историје и књижевности, опште историје, географије и геологије, з0ологије, ботанике и др. наука. Предавања су држана на пет места; слушалаца је било 9278. Они су за 30 предавања платили свега 9 рубље, колико рад ситних трошкова. Највише су похођена предавања из историје, па онда географије. Међу слушаоцима је 55% женскиња; од мушкиња 34 су само свршили по 4 раз. гимназије. —- Као што смо напоменули навршило се пола године од установе ових курсева и њихова дирекција наводи да је њоме постигнут врло велики успех. Број посетилаца „народних университета«“ непрестано расте.