Učitelj

150 ШЕОЛСЕО КРЕТАЊЕ У СВЕТУ

грчким. Она је лод непосредном управом Француског министра просвете, и под заштитом министра спољних послова. Њена потпуна организација извршена је 26 новем. 1874. У прво време установа једне школе у Атини за потпуно изучавање старина грчких имала је облик неке сталне мисије. Тамо су шиљани професори, којима су задржавани положаји; али од самог почетка школа је добила карактер научничке установе, што је и до сад сачувала. Сваки њен члан дужан је био да пошље годишње по један свој рад Академији наука у Паризу било из науке о језику, археологије или историје, доцније проширена су права који могу бити чланови ове школе. 1859 створена су у њој два одсека: за науке и лепе вештине. Чланови Француске школе у Риму лако су одилазили у Атину, јер је одређено било да сваки ко хоће и има права на атинску школу мора провести бар три месеца у Риму изучавајући споменике архе_Оолошке, доцније пак од три месеца ово је бављење продужено на годину дана.

Кандидати за чланове ове школе не могу бити млађи од тридесет година, морају имати докторат или бити изванредни професори књижевности, граматике, Философије или историје. Мора се знати стари и модерни грчки језик, елементи епиграфије, палеограФије и археологије а тако исто и историја и географија старе Грчке. Сви кандидати морају полагати испит из предњих наука и то усмен и писмен пред комисијом од седам чланова, које именује министар. У осталом чланови за ову школу припремају се још из раније тако да се већ у напред зна ко ће бити послан у Атини.

Управник ове школе је члан Академије или какав виши чиновник, Министарства просвете. Њега одређује Министар просвете на шест година. Чланова има шест свакоме је годишња плата 3600 динара годишње и остају обично по три године.

Главно седиште је школе у Атини; али већи део свога вре-_ мена чланови проводе на путу у испитивањима и откопавањима. У Атини сваки има своју собу и свој кабинет за рад. Нема никаквих одредаба како би употребили своје време, али на крају сваког месеца подносе извештај директору о својим изучавањима који опет подноси сваког трећег месеца детаљан извештај министру просвете. | Одсуствовати не сме ни један члан без одобрења. Путовања се чине обично од | Априла до 10 новембра.

Сваки члан на. крају године мора послати Академији преко министра просвете један свој рад. О њима даје суд једна комисија. 1876 основан је институт за јелинску кореспонденцију.

Успех ове школе врло је велики и знатан и врло частан за "археологију Француску.

18 Априла о. г. по новом ова је школа славила своју педесетогодишњицу, којим јој је поводом наша Велика Школа послала овај телеграм: х

Господину Теофилу Хомоле-у управнику Француске школе у Атини. — У име мојих другова част ми је честитати прославу“ Француској школи у Атини са жељом: да се она у будућности, као и у садашњости, одржи на оној висини, коју је достигла у откри-