Učitelj

ЗАБАВА И ПОУКА 788

што су их основали Фрањевци под именом Басга сизбофа 4 Тегта Чапфа, дакле на истоку. Влада се сложила с орденом, да конзули надзиравају школе, да се употребљавају школске књиге, које је одредила влада и да се држе патриотске свечаности. Држава потпомаже " са 51,000 динара 30 таквих школа са 5985 ученика — Министар је спољних послова ове три тачке узео на око: !. Да се одржавају државне школе, где такве постоје и да се потпомажу колонијалне школе у центрима емиграције. 2. Да се више но досад води делање удружења, која су истакла циљ одржавања и распростирање италијанског језика у иностранству. 3. Да се побрине, да што боље одговарају овоме задатку катедре италијанског језика, које постоје у центрима јевропске културе.

ЗАБАВА И ПОУКА

СЕОСКА УЧИТЕЉИЦА

—- СЛИКА ИЗ УЧИТЕЉСКОГ ЖИВОТА —

НАПИСАО Мих. Сретеновић

(СВРШЕТАК)

П. у

Није оно узалуд речено: „учећи друге и себе учимо.“ О светој истини ове речи свак је се на себи самоме уверио, ко је се само узвишеним наставничким послом бавио...

Дана оставивши перо, оде у своју собицу и изнесе спремљена, предавања и задуби се у њих. Очи јој се сијаху од радости. Преко бела, лепога лица њена разлеваше се осмејак пун блаженства. На лицу си могао читати душу која беше чиста и узвишена; срце које беше сретно и задовољно..... Кад је с послом била готова, баци поглед у двориште по коме се пграху њени ученици, јурећи се као несташни лептири по шарену цвећу.

Дође и школски час. Кад звонце објави, деца полако уђоше и мало после у школи се чуло само тихо брујање, које преста кад она у школу ступи.

Дан јој је прошао у раду. Ко ради, тај не зна шта је то. дуго време. Њој су часови летели. Она је била са, собом и својим ученицима потпуно задовољна...