Učitelj

ЗАБАВА И ПОУКА 1855

Мила, моја Жико, не знаш како се радујем кад на тебе помислим. Да ми је да све, све што у срцу осећам, ставим на овај листак хартије. Мени изгледа, кад ти ово писмо пишем да се с тобом разговарам.

Имам ти пуно којечега писати. Готово не знам с кога,

краја да почнем.

Већ сам ти горе писала како живим у селу и да сам потпуно осретна и задовољна... Рад у мојој школи и ако није баш лак, опет је мени мио и пријатан. А и шта би молим те радила у селу да ми није школег....

Рекла сам да ћу ти о учитељским зборовима рећи коју реч више. То хоћу сад одмах и да учиним. Пре свега, мила моја Жаико, морам ти признати, да ужасно | | наше колегинице, које на рад учитељских зборова гледе са неке висине и преко рамена. Ти знаш да „празно буре тандрче«“. Ја не могу да разумем такве другарице. За што се оне туђе за што презиру своје удружење. Код наших мушких колега већ није тај случај. Они су сви одушевљенији ва своје удружење... Нађе се и међу њима по који, који вели не треба ми то удружење, ја сам сигурам себе, и знам све... Веруј ми да су то заврзани и слепе материјалисте, и СПакОга МОЛИМО ЗРНА О ПОР Ас Ја се гадим на такве људе који још носе на себи тако лепо име српски учитељ.

У моме крају има само један. Један једини пут сам га видела, али сам га добро упамтила. Лице му је некако гадно, развучено, попрекано крупним пегама, чула сам да га зову „облигација«. То име су му дали за то што даје новац на зеленашки интерес. И ето, такви ти људи не маре за наше удружење. Они и о школи мало воде рачуна и сва им је брига где ће боље дати свој новац под интерес.

У моме срезу свега је нас пет учитељица. Све су ревносне а и редовно посећују седнице нашега збора. Ам како неће. Да знаш само како ти се ту лепо проведемо.

Прво свршимо рад на збору. Или неко држи предавање, а ми сви слушамо. Лепо је оно речено: „Сав свет, све зна“. Увек ти по нешто ново научим а за мене почетницу то је баш добро дошло, ма да се „човек учи док је живе... Или, на збору неко прочита по коју расправу, или што из школског или учитељског живота. О томе се после води разговор и донесе какав закључак. Дивота, кажем ти....