Učitelj

КЊИЖЕВНОСТ У 198

и наше је, људско, да желимо, да тежимо и да радимо.» (бтр. 170 и 174). Тим је речима завршена књига, чију смо садржину у кратко изнели. ~

И с техничке стране вљњига је за похвалу. Штампано је на лепој хартији, штампарских погрешака готово нема, корице су (у тврдом повезу) лепе.

Читаоцима можемо још само то да речемо: купите и прочитајте квњигу! Наћи ћете у њој лепе духовне хране. Нарочито ово за учитеље вреди — сваки од њих треба у својој књижници и овај спис да има.

Ст. Утицаји околине на васпитање деце. Свето Савски говор у пожешкој основној школи Ник. А. Јовановића, и и Ужице. Књижара и штампарија Лазара БЂ. Тришића. 1898. стр. 24 обичне 89. Цена 30 пара дин.

У сваком погледу оскудна наша кљижеаност из области васпитачке, добила је у овој малој кљижици принову, која, до душе, не изненађује новином мисли, али зато плуструје озбиљност посматрања и свежост осећаља. 7

Лоше васпштање, које деца добивају и у кући и на улици, озбиљно збрињује сваког учитеља, искрено оданог своме позиву. Најчешће се о забавама школским и учитељским збори о том немилом појаву, али увеку облику, који не задире у примере, који непосредно указују на лица и групе које утичу на васпитање деце. Писац ове књижице у толико је измакао од других, који претресају ову тему, што је покупио доста лепу киту истинитих примера о томе, како се рђаво утиче на васпигање деце.

Он је то, види се, брижљиво посматрао и узроке оштро проценио. Зато и јесте ова књижица као Фотографија улице, гунгуле, која квари децу.

Јако нам се допада идеја, коју је писац истакао у овој књижици: испитивати, приказивати и оштро осуђивати све оно, што рђаво утиче на "васпитање наше деце. То је леп, рационалан пут, којим се опомињу одрасли и упућују на држање и понашање. према деци, које ће давати дивне примере смерности, врлине, моралности.

Желети је, да се на овај начин, као ово овај писад, У ИТлА чешће разговарају с родитељима и онима, који ће то бити. / Књигу топло препоручујемо најширем кругу читалаца. Д.4.

ћивот знаменитих људи: Александар Хумболт, његов живот, путовања и научни рад. Написао М. А. Енгелхарт (са сликом Хумболта), превео Миленко Чабрић, писар министарства унутрашњих дела. Цена | динар. Београд. Електрична штампарија Буре Станојева. 1897. Мала 89 стр. ТУШ и !—90. лист празан.

Крајем прошле године изашла је књижица, којој горе наслов исписах у намери да о њој и њеној појави кажем -коју више.

Још у прозорју наше нове књижевности јавља се у нас и бпографска литература; као пример нека послужи: Ев. Ивановић, Нови Плутархљ, Будимљ 1809; више Вукових биографија и др.

После тога настаје дуг застој, с ређим прекидима, да га доста погодно попуни вредни М. Ђ. Милићевић својим делом: Љеивоти и дела ве-