Učitelj

796 | књижевност

на животиње и у овим усамљеним местима. На Чимборасу, који је за 8.000

стопа, (25308 виши од Етне, виђамо лептире и друге крилате пнсекте. · Па и кад их ветрови погоне, они не би тамо били друго што, до заблудели

странци. Њихов опстанак не показује нам ништа мање, до да су животињски

створови гипкији; и да се и онамо одржавају, где је биљна природа одавна

закључила своје границе. Више од врха Тенерифе, којп висином надматује

снежне масе Пиринеја; много више од свију литица Андд кружи над нама

кондор, највећи од свију орлова».“

БЗ

Још да кажем коју реч о језику и изради књиге, па да завршим овај приказ. ит |

Мање замерке језику преводиочеву јесу, где које стилске погрешке; у кратким речима (етр. УП, који је испредњачио своје сувременике (стр. 18); нетачна транскрипција по које стране речи: Касиквијара место Кисикијара (стр. 85).

Само се журбом преводиочевом могу да објасне грешке: Отпочео је рат 1812 год. «напад дванаест народности» (стр. 48) — та цеб руски, народ каже да је Наполеон 1. 1812 новео на Русију двадцатђ измковђ —- двадесет народности. Или на стр. 90. где говори о пратњи Хумболтовој и учешћу чланова краљевског дома, па додаје «и други чланови царске куће...»

Ну и поред ових омањих грешака језик преводиочев одликује се чистотом и течношћу, да се животопис са задовољством чита. — Горе по менуте грешке пстакао сам с намером, да се у осталим преводиочевим биографијама не би што слично поновило.

Неизбежне штампарске грешке, и ако мало њих, прате ову књижицу, која је штампана на сатинтраној хартији лепим, читким словима. За похвалу је, што уз текет иде и прикладна слика Хумболтова, на засебном листу. "За 98 страница текста, рекао бих, да је цена могла мања бити.

Да завршим. Похвална је намера Чабрићева, да у више свезака разних бпографија да нашој читалачкој публици здравију храну од сензационих романа, као што су: Рокамболо, Париски Мохиканци и многи др. Само је желети, да за предмет не узима животописе светских великана онако од ока, већ извесним редом. Као и да при бираљу материјала за превод буде обазривији и срећније руке. ну.

20 СТРАНИМ | Брег фе КеГотлтђев теђипсеп аш! дет Сеђјеје Фев пабиткезвећ св Пећеп Опбегтјећ!а уоп рг. 0. Зећте; Убшоал, Хемаг уоп Егут Хасеје, 1897., стр. 68 на 80, (НАСТАВАК).

ж

Да се јасније и прегледније могадне увидети разлика У биолошкој настави између старог морфолошко-систематског и новог бно-

лошког (у ужем_ смислу) правца, навешћу овде описивање иве (врста : врбе) и видре и по једном и по другом правцу:

СР. С. ф Аннеаа ба Тегте, У Атегуив, стр. 125—120.