Učitelj

О НАРОДНИМ ШКОЛАМА

и –

Чл. 30. Одредбе чл. !2, 13, 99 и 23 важе и за грађанске школе.

Чл. 31.

Где не буде могућности за установљење грађанске школе, може се отворити продужна школа по наређењу министра просвете и цркв. послова.

2. Продуввзне школе Чл. 32.

Продужним је школама задатак, да обнављањем очувају и до-

пуне у ученика писменост и знање стечено у основној школи.

Чл. 33.

У продужној се школи учи све оно, што се учи и у основној школи. Осем тога, а према, месним потребама и приликама, могу се давати ученицима стручне поуке из појединих грана пољске привреде и ручнога рада (пчеларства, свиларства, воћарства, виноградарства, плетарества. итд.).

; Чл. 34.

Настава у продужној школи траје највише две године. Према месним приликама министар просвете и црквених послова може наредити, да продужне школе раде само пре или само после подне, само у радне или недељне дане, или само неколико месеца. преко године.

Чл. 35.

У којим ће местима похођење продужне школе бити обавезно, одлучује министар просвете и цркв. послова. У том случају и ва неуредно похођење продужне школе, вреде одредбе чл. 19. и 20.

Чл 96.

За продужне школе постављаће се засебни учитељи из месних основних школа. -

3. Девојачнке школе

Чл. 37. | Задатак је девојачким школама, да прошире основно образовање и васпитање девојчица и да их унапреде у женском раду и домаћем газдинству. - ' Чл. 88. У девојачку школу примају се оне ученице, које су свршиле основну школу. Ши 39.

Учење у девојачким школама траје три године.