Učitelj

О НАРОДНИМ ШКОЛАМА , 51

=

нутим ввањима служили најмање 10 година, а при том су познати као добри школски радници и као школски писци.

9. виши учитељи грађанских школа с професорским квалиФикација, који су у грађанској школи служили као виши учитељи најмање 10 година.

3. учитељи, који су служили у основној и грађанској школи. најмање 15 година, од којих 5 година морају бити године службе у грађанској школи и да су им годишње оцене рада одличне.

Чл. 83.

_ Надзорници се постављају Краљевим указом на предлог министра_просвете и црквених послова и деле се по плати на пет класа: надзорници М класе имају 2500 динара, ЈУ класе 3000, 11 класе 3500, [0 класе #000, и 1 класе 4500 динара годишње плате.

У једној класи надзорник мора провести најмање 5 година. Плата надзорницима, издаје се из буџета министарства просвете.

Чл. 84.

Надзорник, који наврши 30 година наставничке и надзорничке службе, има права на онолику пенсију колика је његова последња плата.

Чл, 85. Е

У име накнаде трошкова и дневнице за путовање ради прегледа школа сваки надзорник има годишњи додатак од !000 до !200 динара, који ће му министар одредити према броју школа и величини школског округа. Овај се додатак плаћа из буџета министарства просвете. За време одсуства или боловања у току школске године надзорник нема право на додатак.

Чл. 86.

Дужности школског надзорника су:

а) да бар три пут у једној школској години прегледа све јавне и приватне народне школе свога округа. Последњи преглед мора извршити у току два последња месеца школске године и тада давати наставницима годишње оцене рада и успеха и преводити ученике (ученице) из нижих у старије разреде:

6) да надгледа службени рад управитеља и одбора школских;

в) да се брине о стварању нових школа или нових разреда;

г) да поставља школске управитеље у основним школама;

д) да објављује школске законе и наредбе преко управитеља и надлежних школских власти;

ле