Učitelj

0 НАРОДНИМ ШКОЛАМА 55 6) оно што школи припада од добровољних прилога или завештања ;

в) доходци од имања или од чега год, чим би школа као са својом својином могла располагати; и

г) све изречене казне по чл. 90, 92 и 94 овог закона.

Школском касом располаже школски одбор по овоме закону п по министарским наредбама, а рукује њоме благајник одборски, који и рачуне о њој полаже политичкој општини дотичне школе и окружном школском одбору.

Годишњи извештај о рачунима школске касе шаље се школском надзорнику. | Чл. 96.

Имање школске општине различно је од имања политичке општине и састоји се или од земаља општином уступљених на употребу школи и наставницима или од појединих добротвора завештаних или купљених школи.

Школско имање не може се отуђити ни задужити без одобрења министра просвете нити на што друго осем школе употребити. Ако би која школска општина престала, имање њено припада оној школској општини, с којом се она ујединила.“

Кад се из старих школскик општина нова школска општина образује, нова школска општина нема никаквих права на имање старијих школских општина, осем ако би јој ове добром вољом хтеле што учинити, а то се мора редовним путем свршити.

Мла 32 Ни једно се село не може одвојити из своје школске општине, ради образовања нове или спајања са којом другом школском општином, пре истека школске године, и докле год не исплати онај део трошкова, који је за грађење или за издржавање школе за текућу годину на његов део разрезан.

2. Школски округ и његове дузености Чт. 98.

Све школске општине једнога округа, сачињавају засебни школски округ.

Чл. 99.

Школски округ представља и о вршењу се његових дужности стара окружни школски одбор, који састављају: [. окружни начелик,

2 окружни школски надзорник,