Učitelj

68 школско БРЕТАЊЕ У СВЕТУ

Кандидати за учитеље и учитељице виших основних школа дужни су учити и трећу годину Учитељ. Школе.

Учитељске Школе у Мадриду, Барселони и Севили имају и четврти разред, у којем се најбољи ученици спремају за диплому која им даје право на место проФесорско у Учитељ. Школама.

Уза сваку Учитељску Школу има и вежбаоница.

За сваки испит се плаћа. За пријемни испит плаћа се такса од 2,50 дин. За упис у сваки разред по 25 динара. За испит по свршеном/ школовању 10 дин. За диплому учитеља ниже основне школе плаћа се 95 динара. За диплому учитеља више основне школе и за диплому професора Учитељ. Школе плаћа се по 105 дин.

Педалошки Музеј. Шпанија има једну лепу установу: Педагошки Музеј. Имајући велике збирке; позајмљујући их, беснлатно, свима школама, јавним и приватним; имајући своје планове за подизање школских зграда; своју библиотеку, итд. — Музеј овај од јака је утицаја на напредак основне наставе у Шпанији.

Библиотека овога музеја има на 9000 свезака.

РУСИЈА

Живим заузимањем владе и самоуправних тела, школовање у Русији у свима гранама узима све већи обим. Прошле године отворено је велико женско училиште у Петрограду, а одмах за тим анатомско-хируршки музеум у Петрограду. Сада се на више места ради, да се школска настава прогласи за обавезну, те ће то изазвати отварање нових школа и нове накладе. Орачуњено је, да треба још једном толико школа, колико их данас има, па да се помогне садањим недостацима у школској настави и школовању у опште. За сада се осећа највећа оскудица у техничким школама. Због тога сада предстоји отварање нових школа те врсте у Варшави, Кијеву и Одеси. У Кијеву је скупљено на милион рубаља за подизање сличних завода, у Одеси одредила је општина 209.000 рубаља и место за подизање школе.

Према садањем стању техничких школа у Русији, од пријављених кандидата једва се може примити у техничке заводе 40%. те због тога руска омладина иде на заграничне технике. Тако је у самој Саској било у прошлој години на 374 руск. слушал. техничких. Иницијатива за подизање и отварање нових школа у рукама је владе, која све могуће чини, да број отворених школа буде што већи. Тако је у Варшави помоћу владе отворена средња техничка школа, коју је основала Фирма Ванеберг и Ротвалд. Општинска града Одесе донела је већ одлуку о обавезној школској настави. Тим питањем у велико се баве многе губернијске управе тако, да ђе се оно ускоро повољно решити.

Сада је све учињено, да се оснује један нарочити завод, први своје врсте у Русији, а то је више специјално училиште, на коме би се посвећивала пажња искључиво техници, грађењу бродова речних за разлику од морских. Трошкови ће се покривати једним де-