Učitelj

«

~

506 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

|

„Нека сваки, без препрека, изучава оно, к чему га, по вољи небесног Провиђења, вуче његова природна наклоност.“

У Америци налазимо систему школску, која највише одговара идеалима Коменсковим. У народној школи, по мишљењу Коменскога, · „учи се сва омладина од шесте до 12 или 18 године ономе, што је за живот потребно.“ Елементарна или народна школа у Америци установљена је за децу обојега пола од 6—14 године. (У Германији од 6–—14; у Енглеској од 5—14; у Француској од 6—12). Као право продужење народних школа јесу у Америци тако зване више школе (ћећ зећоојв — за децу од 14 до 18 година). Ове школе одговарају; „латинским школама Коменскога. Латинска школа Коменскога јавља се као потпуно продужење народне школе — у томе је њена битна сличност с'американском вишом школом, и у томе је њихна битна разлика од европских гимназија и других средњих школа, у које деца улазе од 10 година.

„Учити дете туђоме језику пре него што оно зна владати сво„јим, то значи приморавати дечка да најпре научи јахати пре него што је проходио“, говори Коменски и тражи, да се у народној школи учи само народни језик. Но он изузима само нове језике, дозвољавајући појединим дечацима да уче језике суседних народа у 10, 11 или 12. годипи. Латински језик треба учити после 12 година, дакле по навршетку основне школе, јер они дечаци, говори Коменски, који доцније почну учити језике немају толико муке. |

Тек у последње време у Европи почеше потпуно сазнавати истинитост овога мишљења, исказаног пре толико векова. Један за другим јављају се гласови у корист доцнијег учења класичних језика ; тек у наше време п обични људи почињу сазнавати да је неумесно почети изучавање страних језика с мртвим језицима а не са живим.

· Само у Америци су идеали Коменскога, у погледу изучавања, језика, остварени. Не само учење мртвих језика — (и то само за оне који хоће) већ и учење живих језика отпочиње у вишој школи, т. ј. у 14. години, те тако деца, да се изразимо речима Коменсковим, уче јахати тек после 9 година учења ходшти пешице. На жа. лост, у Америци греше у другом погледу, и сад се тамо већ чују гласови у корист ранијег изучавања језика, али само страних живих језика. Додајемо к томе, да мишљење Коменскога о пелисходности доцнијег изучавања латинског језика заслужује пажњу ис тога, што је и сам Коменски отпочео учити тај језик тек у 16. години; и ма да се он често рђаво изражавао о лошим условима у којима је протекла његова младост п његов школски живот з60ог неподесне системе обучавања, ппак се никад није хтео изјаснити за, раније учење латинског језика, него је шта више саветовао, као што видесмо, да то и други раде. Међу тим, као што је познато, већину својих списа Коменски нам је оставио на латинском језику.

Што се тиче предмета који ће се учити у народним школама, може се рећи са задовољством, да у школама Француске, Енглеске, Амерпке п Германије куре у знатном ступњу одговара Коменековим