Učitelj

школско КРЕТАЊЕ У СВЕТУ 521

ска историја не траже се на овом пријамном испиту, исто као ни слободоручно цртање. Готово све вароши ове државе имају своје особите сведопбе о учитељској подобности; понеке, а међу њима је и Њујорк, имају свој нарочити систем испитивања практичне спреме својих будућих учитеља, Поред тога још постоји збафбе сет ка, који важи као нешто, што се јако цени. Међу тим за претходних 27 година само је 698 личности (од 3485) добило ово цењено сведочанство. Велику делатност у образовању учитеља развијају још и продужни курсови за учитеље. 35000 долара, који се зато издају, утрошени су на више од 16000 учитеља, који су их походили. Трошкови за 12 семинара износили су 2251451 долар, од чега је издато 178225 долара за саму наставу. Да поменемо овде још и курсове о Ферију (као у Енглеској) и тако звана учитељска већа. Осим пак. 12 државних учитељских завода, има у 14 вароши и комуналних, општинских, учитељских школа, које се управљају такође по прописима најновијег школеког закона (од 1845) тако, да сад у овој држави дају наставу само државом признати, испитани, учитељи.

ж

Кад већ прегледамо школске и просветне прилике државице Њујорка, да забележимо нешто посебице и о вароши Њујорку. Тако, школски буџет вароши Великог Њујорка за 1899 годину предложен је на 24600000 долара, при чему још 8350000 долара долазе на два варошка семинара (за учитеље и учитељице). При том броји Њујорк око 3'/, милиона становника, од чега је У, школско становништво. Према уставу варошке општине буџетом одређена сума упућује се двама различним фондовима: једном ошштем школском Фонду и једном посебице. Из првог се плаћају врховни школски интенданти (надзорници), учитељи, послуга, јавна предавања и инкорпорисане школе. да ово се све тражи 12 милиона. Посебни школски Фонд одређен је за плацеве, зграде, гориво, писаћи и канцеларијски материјал и т. д. За ово се такође тражи 12'/, милиона Долара. Ако се овај буџет усвоји овако у целини, то ће Њујорк трошити за своје јавне школе више од четвртине укупних трошкова, које одређује за свој целокупни утрошак и помагати просветни буџет државе Њујорка е више од милиона долара годишње.

У старом Њујорку има данас свега до 40 вечерњиг школа; међу · њима су четири вечерње више школе, и то три за мушке, а једна искључно за жене и девојке. Предмети, који се уче у вечерњим ви-, шим школама, јесу: латински, немачки, Француски, шпански, рачун. алтебра, геометрија, тригонометрија, виша енглеска граматика, ре торика, стилска вежбања, Физика, механика, књиговодство, енглеска, литература, народна економија и америчка историја, Фонографија (т. Ј. фонетичко писање), хемија, анатомија и Физиологија, као и слободоручно цртање. Кад 25 ученика изјаве жељу. тада се отварају часови и за друге предмете. Обичне вечерње школе подељене су у школе за „млађе“ (јиштогв) и школе за „старије“ (ветогз) ученике. У ове последње примају се само они ученици и ученице, које