Učitelj

болести доцније као учитељ стављен у пензију 1888. год. где је ето код свога милог сина свештеника Михаила у 64-тој години свог трудног живота јуче и преминуо.

Као наставнику и врсном учитељу Српчади можемо нарочито у похвалу навести, да је био међу првима и највиђенијим учитељима у оно време. — Ревизорске оцене његове свагда су биле одлимне. — Он и ако није свршио педагошку школу, но само Богословију, ипак се није зауставио на простој и механичкој школској настави, него и педагошкој књижевности много је привредио. — Разборити и језгровити педагошки чланци у листу „Школи“, „Учитељу“ и другим политичким листовима, драгоцени су накит у школској књижевности.

Драги Симо! Брате и пријатељу! О твом животу, раду и твојим врлинама имало би се цео дан с похвалом говорити, па опет се неби све твоје врлине могле побројати. — · За опис твога карактера требало би вештије перо и вичнији беседник; но ти опрости! Колико ми је кратко време од сазнања твоје смрти допустило, са ово неколико речи — као друг и пријатељ — испраћам те на онај вечни живот са тужним речима:

„Путуј драги друже и пријатељу онамо, где су сви једнаки: цареви и војници, богати и сиромаси, велики и мали! Где нема злобе и пакости, свађе и гоњења; а успомена на тебе и твоје пријатељско понашање према сваком, остаће за навек у срцима нашим код твојих другова п пријатеља.

Мир пепелу твоме драги друже !

Вечан покој твојој доброј души !

Бог да ти душу опрости !“

2:

Треба ли да ја још шта додајем 2 Зар није друг другу све казао 2 Не, речи моје нису потребне. Једна моја сува на хумку његова гроба, један тужан уздах, један поглед к небу и једна тиха молитвица Творцу да му да у Рају вечно насеље, довољно је доброме Спми од његовог

Мике Сретеновића.

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ ИЕ

даља