Učitelj

ЈЕДНА ШКОЛА а 25

колика му угледа даје у народу, у коме је, то остављамо читаоцима, нека сами суде.

Сад тек, пошто смо дознали постанак овог ЛШрвог Годишњег Извештаја српекиж основни и Више Девојачке Школе у Сарајеву, свршетком 1898.199. школске године, да. пређемо на сам Извештај.

Како је заиста ово први Извештај, што га имамо о основним школама у окупираној Босни и Херцеговини, где су први пут изнесени подаци, ма и о једној српекој школи из поменутих српских покрајина за двадесет година окупације, то ћемо се дуже на њему задржати, те да га подробно прегледамо. По њему, као Извештају из најглавнијега места из окупираних области, можемо у неколико судити како је српским школама и у осталим местима поменутих покрајина. Ићићемо оним редом како је и Извештај састављен.

П

Одмах у почетку сгмога Извештаја под 1. врло је занимљив чланак ! „Подаци иг историје српских народнитг основнив ми средњих школа у Сарајеву“ који је написао г. Стево Калуђерчић, управитељ српских основних и Више Девојачке Школе у Сарајеву.

Одмах у самом почетку писац износи претпоставку да је у Сарајеву морала и раније, пре прве трећине ХУШ века, постојати основна школа. Ова претпоставка је основана, само жалим што писац ту претиоставку не потврди и каквом белешком. Он се жали (на стр. 4.) да је пожар од 1879. год, 27 јула уништио у архиви срп ске општине многе податке, те их данас нема.

Господин Калуђерчић први траг основној школи у Сарајеву налази године 1781. јер налази белешку : „дарова господин Константин 10.000 аспри на училиште наше. Бог да. прости.“ Не мивлим да је то почетак школе, Школа је постојала и раније, па ју је сад потпомо тао овај Константин са 10.000 аспри. Исто тако из белешке се види, да је постојало и неких других школа у Сарајеву, свакако за децу мухамеданску, јер белешка вели да су аспре дароване „на училиште наше.“ : ђ

Одмах писац наводи и другу белешку из половине ХУШ. века, дакле из 1747. г Белешка гласи: „добависмо ми кметови за нашу школу једног дјетонаставника в Сербији именом Самосила и погодисмо се ми плаћати јему да не плаћају оно двагроша евту (седмицу“)

1) од грчке речи Е ПТ Д, што значи седам, Наша напомена: