Učitelj

ЈЕДНА ШКОЛА 29

У Ш. разреду: другу читанку, катитизис, часловац и рачун.

У ТУ. разреду: писмени састави, српска граматика, трећа читанка, историја народа, земљепис мџ рачун.

Доласком окупације 1818. наставни план је, вели писац, изједначен са наставним планом ерпеких школа у Угарској, а од 1888 г. по нарочитом наставном плану, који је удешен за тамошње ери. школе.

Занимљиво је за нас сазнати, и како су књиге набављане за основну школу до окупације и одатле. Овај Извештај даје нами о томе занимљивих података. Од 18900. године џа све до окупације. школске књиге добављане су већином из Београда. Махом су на поклон слате. Поред осталих личности које су књиге слале, највише је слао блаженоупокојени митрополит Михаил. Српска књига расту“, рана је међу децу још и тиме. што је евако дете, које је прелазило у старији разред, или свршавало школу, о испиту добијало књигу па дар. То се сад променило, те се дају о испитима књиге само одличним и врло добрим ученицима.

Одмор школеки трајао је од 1890. године до 1880 један месец, дана, и то од 1. јула до 1. августа, а од 1880 па до данзе траје два месеца ито од 1. јула до 1. септембра. ·

Што се тиче броја ученика у Сарајевској основној школи, он је био врло различан, варирао је између 250 и 300, све до окупације. Ради прегледа узећемо из Извештаја неке податке.

Тако, године 1854 — било је 114 ученика.

" ~ 1855 — око 800 . о „ а 1859|60. школ. год. 246 ученика.

| . Фабајбан 5 2965. 55 - ; ПОТАЧИ | Канон 5 . ПЕТОГ, | | 1ВЛО 2,

да нас је од необичног интереса оно, што писац овога чланка товори, која су деца посећивала ерпеку школу. Он тврди, а и документује, да су у Сарајеву ерпеку основну школу походила и католичка деца све до 1370 год., а од тада и деца птанских Јевреја, који живе у Сарајеву. И тада су поред православне деце учила и мојсијевека српеку историју, српску граматику и знали су да је језик, којим говоре, српски језик, а не који други. Разлике. је, и ако писац чланка не помиње, мислим, могло бити — само у веронауци. Писац овога чланка наводи доказе за горње тврђење да су и католичка деца посећивала српеку школу тиме, што побраја извесне људе, католике чија су деца посећивала српеку школу и учили се у српској