Učitelj

Б У СВЕТУ 45

татке, који су им, мање више, отежавали приступу обичне занатске заводе. Наставу у занатској школи врше: управитељка, две учитељице и мајстори дотичних заната.

Готенборшко Удружење, поред школе, издржава и ортопедиску поликлинику. Корист од те установе велика је, нарочито ако се има у виду контигенат бедних, који се користе ортопедиским средствима, те поликлинике. Примећени Физички недостатак у детета, и ако се не може баш потпуно да отклони, ипак се знатно поправи помоћу ортопедиског лечења. Богатији људи могу, одиста, да укажу помоћ својој деци, и кад не би било ове поликлинике, али тај завод за сироту и напуштену децу права је благодет. Удружење даје сиромашној деци све потребне завоје п лекове бесплатно, па ма лечење трајало и неколике године.

Та ортопедиска поликлиника отворена је у Готенборту 1890 године. Богаљи се примају два пута недељно. У заводу има два лекара, од којих је један директор завода, а у исто време и специјалист у ортопшерији (наука о лечењу телесних недостатака).

Од 1890 год. до данас клинику су походили 618 лица. Годишњи су расходи 1'2—8 хиљаде круна.

Ево неколиких извода из правила готенборшког удружења:

Администрацијом управља „савет директора,“ који се састоји из 6 чланова, од којих 3 морају бити лекари. Савет бира од својих чланова председника и благајника. Ако се које место у савету упразни, одмах се попуњава, избором. На јавним скуповима који се обављају сваке године крајем марта, „Савет“ подноси извештај о своме раду за прошлу годину. Контролни одбор подноси извештај о имовном стању. Рачуни се штампају и дају члановима. Рад удружења подлежи увек јавној контроли, а то, без сумње, утврђује поверење у искрен и поштен рад дружински, и помаже удружењу да шири и усавршава свој Филантропски посао.

0. 6. П.

У ПРИ У РЕР ЈЕО ИХ. Чешка продужна трговачка школа у Прагу. 25 јуна ове године навршила је ова школа четврту годину свога трајања. Из школског извештаја, кога је саставио управник те школе, АХовлик, извадићемо ове редове: