Učitelj

ШКОЛОКО КРЕТАЊЕ У СВЕТУ 41

потпуно бесплатно, жртвујући своје слободно време добру породицама својих преминулих другова.

Друштво има 105 редовних чланова. До душе, тај је број према огромном броју чешких учитеља незнатан. Али чешки учитељи, увиђајући велику корист од тога удружења, почињу му се од скора многобројније придруживати, те ће тако и друштво бити у могућности, да још боље одговори намењеном циљу.

Чешка основна школа у Бечу.

Огроман проценат бечког становништва саставља чешка народност. Тамо живи преко 800.000 Чеха, те је по све појамно, што се ови упињу да своју омладину васпитавају на матерњем језику иу народном духу.

Према броју чешких становника излази, да је у Бечу најмање 50—60.000 чешке деце, на коју се односи закон о обавезној настави школској. И како тамо нема ниједне јавне школе, то је свих тих 60.000 ческе деце принуђено, да походи немачке школе, где не могу да имају никаква успеха, пошто већином не 0 да разуму 7 на коме учитељи држе предавања.

Када се видело, да држава није вољна нишга да учини у погледу отварања чешких школа за многобројну чешку децу у Бечу, онда се народ чешки почео сам о томе бринути. Тако је основано друштво „Коменски,“ које је још пре шеснаест година подигло у Бечу чешку школу, и издржава је од прилога родољубивог грађанства.

Последњих година школа „Коменског“ примила је на 8500 чешке деце, ма да је то само 1% према целокупном броју.

И ако је та школа подигнута приватном иницијативом и издржава се приватним средствима, њој се од стране државе не само не чини ни у чему помоћ, већ јој се, шта више истичу чаки разне препреке.

Молба „Коменском“ да би чешка школа била призната у Бечу за јаван завод, и да би се у ономе погледу изједначила са осталим школама другог језика — није нашла никаква одзива, ма да школа одговара свима захтевима, које закон поставља.

Па и ове је година таква молба „Коменског“ одбачена. На овај начин у назатку су и наставници и ђаци. Први у томе, што им је отежан положај, јер по трогодишњем учитељевању на школи која није призната“за јавну, скраћује му се даље право наставиика у томе заводу, други опет у томе, што им таква школа не може да да пуноважно сведочанство по свршетку исте.