Učitelj

школско КРЕТАЊЕ У СВЕТУ 49

Гимнастика се предавала у 2814 школа. Ручни су радови заведени у 1431 школи, Школски вртови за дечју поуку имало је при школама на 1788 места, а ђачких књижница 2418.

Потребним школеким училима снабдевено је 2827 школа.

Одличан успвг у настави био је у 359 школа, врло добар у 1468, добар у 629, а недовољан у 40 школа.

Владање учитеља било је у ошшто оцењено као исправно. Грубих погрешака у дужности бнло је свега у 17 елучајева.

На заводима учитељским добило је сведоџбе о положеним ниснитима зрелости 8314 ђака. Опецијалних учебних семестара с цољопривредном тенденцијом била је у 24 чешке школе.

Даље, имају тамо и два завода за глувонеме, један чешке, 4 други немачки, и један завод за слепе, на коме се иредавало и на чешком и на немачком језику.

За нануштену децу постоји у Брину завод цара Франна Јосиве.

Чеси нису још задовољни са стањем својих школа у Моравској, јер сматрају да се многа деца чешкиг родитеља на разне начине одводе у школе немачке, у којима се насилно понемчавају, па се с тога њихова „Школа Матица“ упиње свима силама, да супрот стане немачкоме „Шулсерајну.“ и !

Е.

ТАРН АЕ ЕН.

Шпанија нагло пропада, а томе има много узрока. Она радије на свашта даје пре но на школу, зато јој тако и иде. М овај прошли рат с Америком дотукао ју је, али од свију највише ће тегобних повледица осетити сироти учитељи. Како Шпањолци гледају на шкољу најбољи је онај пример, где они приређују борбе с биковима које стају грдне новце, а овамо своје учитеље по годину две дана нису исплатили. Бруке у 1ХХ веку. Шпањолци су направили своје учитеље просјацима, а где тако ниско стоји учитељ који треба да је на вивини, ту је народ свршио свој посао. Већина општина не плаћају учитеља, веле због немаштине. Учитељи се жале вишим властима без икакве помоћи, и тако сиротани учитељи хтели не хтели морају просити јер трбух хоће хлеба, а још су оптерећени породицом.

„У провинцији Гвадалајари пожале се сироти учитељи гувернеру на непримање плате. Он је мислио, па напослетку смислио један оритиналан начин; на који би натерао општине да плате учитељима дуг. И ево што је учинио: Наредио је, да не могу гледати борбу бикова, док год не исплате учитељима њихову крваво стечену зараду. И ово

УЧИТЕЉ 4.