Učitelj

52 ЕР _____ РАСПРАВЕ ИМ ЧЛАНЦИ

татка довољног броја школа. Све дојакошње школе просто су пре-

препуњене, јер на једног учитеља долази сразмерно 88 ђака. Да би

сва деца за школу прирасла, могла бити у школу примљена, било би

потребно још најмање 1.600 учитеља. Од васколиког издатка на те

школе, који чини 1,767.000 Форината, долази на земаљски буџет са-

мо 286.800 Форината, остатак дају општине. Трошак на једну школу

износи просечно 1.200 Форината, на једног учитеља 560 Фор. на је- | дног ђака 8 Форин. Један становник плаћа на школу просечно 80

крајцара годишње.

Један од посланика саборских поднео је предлог, да се оснује велико школско удружење (налик на Средишну Матицу школску у Чешкој), које би по могућству подизало школе у оним општинама, које нису у стању то да учине из својих средстава. Даље, да и сама држава на тај циљ учини повећи зајам. Ну тај је предлог пропао, пошто је влада са садашњим стањем школа у Хрватској са свим задовољна.

ЕРУ СЕЋА.

Закон о пензији учитељских удовица и њихове деце у Пруској.

Удовице народних учитеља имале су до сада врло жалосну пензију. На име пензије примале су од државе по 250 марака годишње без обзира на године службе и плате њихових мужева. Свако дете примало је по 50 марака до навршене 18 године; а ако су деца остала и без матере онда по 84 марке на свако дете. | Првога јула т. тод. скушштина је донела нов закон, којим се учитељи изједначују, у погледу пензије, са државним чиновницима. По томе закону удовице оних учитеља, који су стекли права на своју личну пензију, добијају 2/5 плате или пензије њихових мужева. Пензија не сме бити мања од 216, ни већа од 2.000 марака годишње. Како учитељ добија право на пензију тек после 10 година учитељевања, то удовице и деца оних учитеља који умру пре 10 год. остају без пензије. Свако дете, које остане без матере, добија 18 удовичке пензије до навршене осамнајесте године. Из таблице; коју мало ниже исписујемо, види се кад и колику пенвију добијају учитељске удовнце и деца. Ако је учитељ за живота имао 1.200 марака плате, 360 марака на име стана иогрева, и добијао девет пута по 150 марака на име периодске повишиге (то је средња плата пруских учитеља), онда удовица и деца добијају овакву пензију: