Učitelj

ПРОСВЕТНЕ БЕЛЕШКЕ 59

у

Учитељека школа у Јагодини. Из врло лепог и исцрпног, а и јединственог у своме роду извештаја управитеља Учит. школе, вадимо за сада ове кратке белешке, задржавајући право да у другој свесци овога листа донесемо ошширан реФерат о истоме. Школа је ова отворена свечано 18, децембра пр. године у привуству г. Андре Ђорђевића министра просвете и црквених послова и многих одабраних гостију. Школа је имала ове године само први разред, у који је примљено 30 ученика, од којих су у току школске године двојица умрли. До краја школске године остало их је 28. По годинама било их је од 15 двојица, од 16 осморица, од 17 седам, од 18 седам и од 19 година шест. Родитељи су им били: свештеници 1, чиновници 2, трговци 5, занатлије 11, земљорадници 10 и надничари 1. По месту рођења било их је из окр. ваљевског 8, врањског 4, крагујевачког 1, крајинског 1, крушевачког 4, моравског 8, пиротског 3, подринског 1, подунавског 1, рудничког 3 и тимочког 1. Сви су Срби православне вере. Но успеху их је било 22 врло добрих и 6 добрих. Сви су имали изврсву храну, стан и одело од државе. За ручав су пмаљи два јела а често печења и теста, а за вечеру по једно, каткад два јела — у довољној количини. Одело им је било такође и добро и укусно. У згради школској била је и радионица ручног рада, а имали су и школеки врт, где су се ђаци вежбали и упућивали у раду пољопривредном. Ту је био и виноградић са 347 упрпорених лова, врбиште, растило воћа, парк, повртњак и цвећњак, Основали суми свиларницу и пчедарник, а пренели и метеоролошку станицу из гимназије у ову школу.

Српека Учитељека школа у Сомбору. У Сомбору су две учитељске школе: мушка и женска. У Пакрацу је мушка, ау Гор. Карловцу је женска Учитељска, школа. Сомборске школе стоје под једном управом, и у њима раде десет редовних професора, један учитељ певања и музике, једна учитељица женског рада и кућарства, и три предавача : ва краснопис, пртање, вртарство, пчеларство, свиларство и гимнастику.

За вежбаоницу мушких приправвика служила је средња основна мушка школа са пет одељених разреда и пет наставннка, и селеначка школа (у предграђу) са једним учитељем, а за приправнице је служила опет средња женска основна школа са 4 разреда и две учитељице, и школа у Црвенци (предграђе) са једним учитељем и српско забавиште.

Година школска почиње 20. августа а вавршује се 18. јуна. Уписаних ученика, у мушку Учитељску школу било је у почетку школске године: у [ разреду 30, у Пр. 24 у Ш р. 23, у ТУ р. 16. Од ових је напустило школу у течају године 4, На крају године било их је: у Гр. 2, у П р. 28, у Шр. 23. у ТУ р. 15. У женску Учитељску школу у почетку школ. годипе било их је уписано, у Тр. 45 у П р. 29, у 36, у ТУ р. 28. У течају године напустиле су школу 2, осталдоу ГР. 45, у ПЦ р: 28, у Шр. 36, у ТУ р. 27. Осим двеју приправница католичке вере остале су све православне.

Свршених 15 приправника и 27 приправница полагали су писмене испите из : срп. језика, немачког, геометрије, природних наука и мађарског јевика. Од ових кандидата положило је испит њих дванаест мушких и 21 женских, остали имају поновити испите, :

У Учитељеке Школе примају се они: који ву здрави телом и духом, и слободни од очне болести — трахоме, да имају бар 15 година, и да су евршили 4 равреда гимнавије, реалке или грађанске школе. Такође могу биги примљени и они који немају овиж сведочанстава, али положе стротш пријамни испит из: науке