Učitelj

ПРОСВЕТНЕ БЕЛЕШКЕ 61

провора и врата за време мањих одморака, кад ђаци и не излазе из учионице, било је одлично, нити су се ђачки родитељи кад год жалили, да су им се деца, рагбољевала од тих промаја.

Школска власт наредила је, да се у Дрезди: — пробе ради — по свима школама, врши проветравање учионица после сваког сахата помоћу широм отворених свих прозора и врата :

Трајање таквога проветравања управља се по овом правилу:

Кад је на пољу температура : Проветравање траје: Од --80 до 40 Е 4—10 минута » +а40 » ---00 » 3—7 У " 00 " —40 " 2—5 " БА 88 А 5 Испод —80 1—иЉ » Данкварт признаје, да ово проветравање, које се препоручује, не може заменити вештачко. Најбоље је, вели Данкварт спојити рационалну — вештачку вентилацију — са природним проветравањем после сваког часа помоћу широм

отворених врата и провора.

Педесетогодишњица. Кад поједини државди службеници славе 50 година свога рада, ни мало не изненађује, јер је повнато, да они више мање имају комотнију службу, али да педесет година учитељ слави, то је реткост, те се с тога о томе мора и даље чути. Такав један пример где учитељ, и то наш српеки, ради педесет година у једном и истоме месту, дика нам је изнети и поменути. Тај елављеник јесте честити старина Јован Димовић учитељ у Трсту. Августа месеца ове године тај наш уважени колега прославио је са својим суграђанима, који су готово сви из реда његови ђаци тај дан. Зар има дирљивијег и узвишенијег тренутка него што је тај, који је дочекао наш Србин прослављајући тај свечани за њега и Тршћане дан 2 Човека, који их је педесет пуних година учио и облагорођавао, и у њихова млада српека срца усађивао све оно што је племенито и добро, заслужио је пуно, да га се ми сви Срби широм Српства сетимо, и да му пожелимо, "да још дуго поживи на дику и понос свима нама.

Слава Јовану Димовићу. !

Ђачка Трпеза. 2. августа на дан рођења Његовог Величанетва Краља Алекеандра 1, отворена је свечано Ђачка Трпеза за иехрану сиротних ђака овд средњих школа, као и Трговачке и Велике Школе и Богословије. До сада је примљено преко 150 ђака из поменутих школа, који плаћају по 15 дин. месечно, увек унапред плаћају ва 15 дана. За ту незнатну суму љобијају за ручак два јела, а ва вечеру једно. Јело је укусно и има га у довољној количини, а у кувању се опет ту упућују ученице Школе Женског Друштва. Ред и чистоћа у трџеварији и одељењима су примерни. Свакога дана дежура при давању оброка по једна чланица одбора или члан, п забележе у књигу ако шта имају приметити. За сада иде све како треба. Мето Женско Друштво намерава основати „Дом за старице“ те се већ обратило позивом ва прилоге.

Берлински учитељ на париској изложби. Управни одбор „дДистервегове“ закладе у Берлину решио је, да идуће 1900 год: пошље у Париз на изложбу једног учитеља берлинског, коме ће бити вадатак, да за четири недеље прегледа и проучи целокупно уређење изложбу основних, а затим и продужних школа града Париза. Изабраном учитељу одређено је 800 марака попутине (1008).