Učitelj

ПРОВВЕТНЕ БЕЛЕШКЕ 408:

и доконали су, да учине преставку заједничком мивистру Калају, ида га умоле, да им се исте повећају. Своје решење и извршили су, и министар их је депо примио ма обећао, да ће се помоћи учитељству тамошњем. Дај Боже !

Фондови пок. Митрополита Михаила. По тестаменту покојниковом обрачована су два фонда. Први под називом: „фонд пок. Митрополита Михаила за штам- | пање књила за одбрану православља п моралну "поуку народа.“ Овај Фонд има капитала :0.680:80 динара |

Други Фонд носи назив: „фонд пок. Митрополита Мижатла за издржавање два српска калуђера у дужовним руским академијама“. Овај Фонд има капитала 37.91".10 дин у

Оба ова канитала налазе се на приплоду код Управе Фондова, и од њих ће се само интерес трошити на одређене циљеве, и то по оцени Архијерејског Сабора у Београду, који је већ предувео старање о истим Фондовима. Остала имаовина, покојникова поделиће се на гри дела, тако, да једну трећину добије Школски Фонд, другу трећину виша духовна власт за цркве ц манастире. а остатак добија. родбина.

Слава великом добротвору пок. Митрополиту Михаилу.

Књижевни фонд пок Дам. Стаменковића. Овај велики покојник основао је Фонд под горњим навивом, којим располаже Академија Наука са сумом 300.000 дин. у злату. Тај је новац честита породица пок. Стаменковића јон 31. децембра · пр. године потпуно исплатила и Фонд је већ ступио. у живот.

Овај велики добротвор српске књиге нотпуно је заслужио, да га ве до века еви сеђамо и узвикнемо: Слава великом српском добротвору пок. Дим. Отаменковићу!

Из Народне Скупштине. Г. 26 Бабић посланик народни из Соко-Бање поднео је предлог Народној Скупштини да учитељи-це основних народних школа пређу понова нз државни буџет, а 8. Јанчћ народни посланик из Ерушевице среза жичког, поднео је предлог, да се учитељима-цама сен. народних школа повиси плата. — Оба предлога упућена су у дотични екушитински бдбор.

Бечке сеновне и грађанске нгголе. Беч има 371 јавну основну и грађанеку школу. Број разреда у основним школама износи 2660, од којих су 1328 за мушкарце, 1305 за девојчице и 32 разреда мешовита. Број разреда у грађанским · школама износи 758, и то: 353 за Мушке а 40) за девојчице. Свега разреда у тим апколама износи 3413. !

Хартија од траве. У Енглеској су већ почели израђивати хартију ед траве.. За тај посао узима се трава док још није цветала. Од једног килограма траве добије се 250 грама хартије, а отков са једног хектара ливаде даће 2 и по тоне хартије.

Заводи за поправку. У Енглеској је скоро донесен закон. по коме се овуфена деца на затвор због покварености не могу више спроводити у затвор да осуду издрже, него у нарочито ва то основане школе, Ова ће мера за цело много више користити и дати повољније ревултате, но што је до сада било, када су децу осуђену трпали заједно у затвор са окорелим зликовцима, одакле, су она ивлавила не, поправљена, него још горе упропашћена. И код нас се намерава ускоро такав завод сеновати, као што емо то у једној белешци у овом листу и казали.

Зној човечји. Францув Алотс објављује у „Кереготе де Рћашпасје“ свој изненађујући проналавак, да у зноју играча има отрова који убија пее. Апоте је узео Фланелску кошуљу младога човека, који је целу ноћ играо, метнуо је у дести-

26