Učitelj

4 ЧЛАНЦИ И РАСПРАВЕ

Код овог члана члан одбора за нова правила г. Стевановић тражио је да дође додатак „да се на првом обновљеном састанку врши преглед рачуна и збореке имаовине.“

Скупштина је решила да се са примедбом г. Стевановића, прими и 12 чл. нових правила.

Секретар чита 13, 14 и 15 чл. нових правила. И скупштина их

прима. — 16 члан нових правила скупштина је примила по предлоту одбора за нова правила. — Чл. 17 и 18 скупштина је примила с изменом одбора за нова правила. — 19 и #20 чл. скупштина, јаз при-

мила без измене. Код 21 чл. г. Драгослав Петковић тражи, да се именују одсеци на које ће се делити Главни Одбор. Но после објашњења господ. Јовића и овај члан би примљен без измене.

Секретар чита 22 чл. нових правила.

Г. Градоје Бушљетић предлаже, да се код тачке „в“ овога члана дода, да Главни Одбор по решењу збора мора наградити писца расправе, коју је на овом збору читао.

Г. Мих. Јовић вели да има Коша начина за награду писаца, који раде на књижевности.

Т. Јов. П. Јовановић је, да се без решења и оцене Глав. Одбора никаква награда не издаје писцама.

Г. Лаза Обрадовић у свом подужем говору вели: да би удружење дошло, до 1ош већег угледа, кад би поред књига педагошке садржине, издавало и друга поучна дела.

П.лредседник г. Максимовић је противан томе, јер вели, за то имамо. књижевну задругу. Г. Петар Никетић потпомаже мишлење т. Лазе Обрадовића.

Скупштина је и 22 чл. усвојила по предлогу одбора за нова правила.

Чланове: 23, 24, 25 и 27 екупштина је усвојила без дебате, сем што је по предлогу г Јовића усвојила код 26. чл. да у надзор. ном одбору буду од 3—56 чланова.

Чланове: 27, 28 и 29 скупштина је такође усвојила без дебате, само што је код 99 члана на предлог г. Ј. П. Јовановића реч „неуредност“ замењена речју „злоупотребом“.

. Секретар чита чланове: 30 и 31 које скупштина усвоји без измене. Код 32 чл. г. Милан Смиљанић предлаже, да се учитељске скуп-

штине држе само у Београду. Г. Сретеновић је одговарао г. Смиља-_

нићу, да је то немогуће сваки пут због Народне Скупштине, те тако и овај члан би усвојен без измене.

33-ћи члан скупштина је усвојила с изменом: да место речи:

„обична“ буде „редовна“ а место речи „главна“ буде „општа“.

|

и