Učitelj

184 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

Кад ово буде готово, надзорник ће о томе известити министар"ство и доставити бројно стање ученика по разредима са својим мишљењем и предлогом о новој подели на одељење, те да се и настав-вици другојаче поставе. Исто ће ово учинити и онда, кад се не отвара "ново оделење, а потреба је да се подела предругојачи.

У: Постављање управитеља Пло 45.

Управитеље у основним школама поставља надзорник према "члану 14. закона о народним школама, и то по правилу у почетку аколске године. Но надзорник може сменити управитеља и у току године, ако стече уверење да није за то, да влоупотребљава свој по_ложај или да је немаран у својој дужности.

Чл. 46.

За свако постављење издаје уверење, за које наплаћује прописну

"таксу (29) на додатак управитељски). о 47

Како су управитељи најближи и свакидањи ' надзорници и како су дужности њихове побројане у чл. 76. закона 6 нар. школама врло деликатне, то ће се надзорник при избору и постављању управитеља руководити само општим интересима школским, а никако другим, и бирати оно лице, које му даје највише гарантије за вршење одређених му дужности.

Чл. 48.

При једнаким личним и стручним особинама при овоме избору одлучују године службе,

Чл. 49.

Кенеке могу вршити дужноет управите љеку само онде, где нема мушкараца.

УК: Ји Објављивање закона и наредаба. - 4150. Надзорник је посредник између највише управе просветне и месних школа и управа њихових. С тога преко њега и иду све на-

" редбе министарске као и молбе, или доставе појединих наставника и

одбора школеких упућене министарству.

ЧЕ БЕ Кад надзорник прими какав распис или наредбу у онолико при-

· мерака колико има школа, онда ће их он просто доставити појединим · школама на знање и управљање.