Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ (03,5;

је за то Главни Одбор преко ове молбе прешао на даљи рад. Деловођа Главног Одбора пак известије г. Петровића, да се за помоћ обрати управи евог месног збора.

у

Управа млавског учитељског збора извештава Главни Одбор, да г-ђђа Милева удова пок. Стевана Гојковића бив. учитеља вије при мила издржавање, које јој је учитељ. скупштина одредила за 4 месега, па моли Главни Одбор да јој се пошље издржавање што пре.

Благајник Главног Одбора Учитељског Удружења не може и не сме чинити (икакве издатке из касе, док за то не добије квите од лица које је стекло права на помоћ; за то је Главви Одбор решио, да се јави управи млавског збора, да узме од г ђе Милеве квите за сво време, за које јој помоћ припада, и пошље их Главном Одбору, па ће издржавање одмах добити.

У]

Чита се акт управе Фонда за обезбеђење пој одица умрлих чланова — учитеља, по ком тражи од Главног Одбора да. јој уступи на руковање главницу од 50009 динара по новим правилима учитељског удружења. У истом акту управа Фонда тражи од Главног Одбора позајмицу од 1000 динара да би могла набавити најнужнији материјал за своју канцеларију, као, да купи касу, књиге потребне, и остало што треба, га ће позајмљени новац вратити после кратког времена.

Главни Одбор решио је, да се управи Фонда изда из касе удружења хиљаду динара на зајам, а пренос главнице од 50 000 динара на управу Фонда Главни Одбор, ће извршити на крају овеј године.

УП Учитељ петровачке школе г. Дим. Лазаревић моли Главни Одбор, да његовој школи пошље „Историју цивилизације у Енглеској“ од г. Б. Кнежевића и „Педагогику“ од г. Др. В. Бакића на доплату. Главни Одбор учитељског удружења не може слати књиге никоме, док предходно не добије новце, за то решава, да се извести. г. Лазаревић, да за тражене шњиге пошље новце, па ће му се одмах послати. УШ Г-ђа Станка П. Поповићка же (а пок. Перише Поговића би опег учитеља у Љутовници моли за помоћ. Главни Одбор решава, да се молба г-ђе Станке упути зборској управи у Горњи Милановац, јер право давања помоћи прешло је у руке збореским управама но новим правилима.