Učitelj

46

да израде уџбеник, који би могао што потпуније задовољити задатак наставе из тога предмета. И успели су.

Рачуница износи 142. стране, а раздељена је на шест делова:

Први део. Бројење, словенски и римски бројеви и мере, које се код нас употребљавају. У овом делу објашњено је кратко и јасно бројење, читање и писање бројева; словенски и римски бројеви, и изнесене су слике мера.

Други део. Четири основне рачунске радње: сабпрање, оду-. зимање, множење и делење са целим бројевима. Свака је радња за себе обрађена. Усмено рачунање предходи писменом. Уза сваку радњу унесен је велики број разноврсних задатака из живота, који ће поновити и проширити дечје знање из осталих предмета, као: историје, познавања природе и др. (Види задатке о историјским годинама на стр. 26., 35. и 46.).

Трећи део. Десешни разломци. У овом делу лепо је дат појам 0 десетним разломцима; на јасан начин објашњено је читање, писање и особине десетних бројева. Сабирање, одузимање, множење "и дељење десетних бројева. Све је изведено јасно и лако разумљиво а попуњено са многобројним задацима.

Четврти део. Метарске мере. Мере за дужину, површину, запремину и тежину. Читање, писање и рачунање са мет. мерама са великим бројем лепих и разних задатака.

Гета део. Вишепменовани бројеви. И овај део обрађен је лепо. Унесено је доста лепих задатака, нарочито из рачунања времена.

Шести део. Просто Правило тројно. У овом делу обрађено је: просто правило тројно. И ако све ово не долази у програм рада

у ТУ. разреду, опет је добро, јер ће корисно послужити онима, који

своје школовање завршују са четвртим разредом основне школе.

Напослетку у овој књизи долази и Геометрија. МИ из овог | предмета обрађено је све оно, што се програмом тражи за ЈУ раз. Изложено је лако — разумљиво а проткано са много лепих задатака.

Изложивши овако укратко садржину овог уџбеника, који је "од стране Министарства Просвете препоручен као уџбеник за У. раз. наших основ. школа, ми о ваљаности његовој нећемо ништа више моћи рећи, но ћемо само навести један део из реферата одређени с рефераната по овој књизи г.г. Свет. М. Максимовић и Д-ра Петра Л. Вукићевића, који је штампан у Просветном ју за _ месец јуни 1903. год и 1: који гласи: