Učitelj

125

корисном и хуманом делању, — у последње време неку тешку муку мучи.

У последње време чине се покушаји да се рад у школи отпочиње као и до сад или још мало раније па да траје до подне или најдаље да једног часа по подне.

После подне и деца и наставници били би слободни од похођења школе. То је тако звано „непрекидно школско време“.

Управа једне школе у Хановеру, хтела је да у овоме питању сазна мишљење ђачких родитеља. Управа се обратила питањем родитељима и молила их да одговоре: мисле ли они да је корисније да настава траје цео дан са прекидом око подне, или да траје непрекидно од 7 па најдаље до | часа по подне» Од питаних родитеља 959 изјаснили су се за наставу непрекидну (од 7—12 од ] часа после подне) а само 596 изјаснили су се за обуку целога дана.

Како немамо довољно ни настав. снага ни школ. зграда корисно би било да учинимо једну озбиљну пробу по овој ствари, тим пре што су и многе наше прилике, нарочито по селима, за полудневну наставу. У осталом прошле године изнесени су разлози за и против ове непрекидности у настави у чланку „раздељено или нераздељено време школ. наставе“. Ову тему је расправљала прошлогодишња скупштина Савеза Хрватских учит. друштава.

Румунски министар просвете Михаило Владеску издао је наредбу којом се укидају годишњи испити у основним и средњим школама. Та министрова наредба гласи овако: Овом мојом наредбом укидам годишње испите у основним и средњим школама, јер ти испити у велико потпомажу и развијају живчане болести и сасвим сувише церемоније.