Učitelj

470

слова у речи одржава појам — значење речи; тоталитет, комплексну целину речи у реченици одржава њен логички израз т. ј. смисао. Консеквентно овоме, брзо, логичко и естетично читање и састоји се у овоме везивању појединих појмова (речи) у низ логичних реченица. — Сам овај психолошки процес, који се састоји у томе везивању и чини могућим брзо читање, иначе на само јасном распознавању слова и слогова, не би се никада могло постићи право читање. Напослетку, у прилог овог мога излагања, да наведем шта Јодл мисли о овоме: Али је брзо читање само на тај начин могуће, што ми не само поједине речи, већ читаве групе речи — реченице схватамо као једноставне комплексе помоћу брзог кретања очију. Тада отпочиње везивање и кретање представа које одговарају логичким и граматичким тшоталштетиља, а ми међутим нисмо свесни ни кретања појединих речи, а камо ли појединих слова.

в

Како се по овом новом начину с чтањем предаје упоредо и писање, држим, да је потребно да учиним неколико основних напомена. Не само лепо, естетичко писање, већ и читко писање, које треба да одговара само главном облику слова, у Србији врло рђаво стоји. Пуно има људи књижевника, научара, и уопште интелигенције чији рукопис морате читати с напрезањем и који у ошште често и не личи на слова. Сем општинских писара, практиканата и преписивача, којима је рукопис једина препорука за службу, ми ћемо ретко сусрести добар и читак рукопис. По самим школама се веома слаба пажња води о томе, а нарочито по гимнасијама. И сматрајући да се првом наставом за писање, првим положајем тела и писаљке ученикове, полаже основ за добар рукопис бити доцније, скрећем пажњу на ове неколике напомене.

Углед на наставника и на онога ко предаје и показује нигде више не вреди као у писању и ако је он важан у целој настави. Истина је, да сви учитељи немају леп, калиграфски рукопис што зависи од самих учитељских школа како су их спремиле, али се сваки учитељ с нарочитом пажњом мора трудити, да што може лепше напише свако