Učitelj

473

после припреме прешао и сва слова оловком онда смо узели

пера и с њима смо понова прешли и главније помоћне црте и сва слова, разуме се упоредо с речима и реченицама чим се оне могу саставити из пређени, научених слова. И могу слободно рећи, успех је био на опште задовољство. Тако бих саветовао и учитељима да раде у | разреду, не испуштајући из вида целу припрему, која је потребна за писање. Неће бити сувишно да напоменем, да прва пера којима деца пишу треба да буду мека, осетљива али не одвећ оштра.

Пре него што ћу сада прећи на практични део предавања читања и писања, треба упамтити резиме ових општих напомена.

Дакле, да их сведем:

1. Прву наставу за читање треба почети од мисли реченица; :

2. Свако слово треба да буде везано за очигледан или сасвим познат предмет т. ј. да први појмови у читању прођу кроз чула: | -

3. Буквар треба да је штампан с читавим речима, без поделе на слогове;

4. Треба читати одмах целе речи, а не мучити децу са слоговним отезањем или срицањем; -

5. Припрема за писање мора ићи упоредо с припремо за читање и, док се припрема добро и савесно не изврши, не сме се прелазити на само писање слова:

6. Писати треба одмах потпуна слова и по облику и по изгледу; и

7. Таблице треба избацити сасвим ма оне биле и нај-

савршеније.

Ш Општа припрема.

Пошто сам се задржао на неколико главнијих и спорних питања, која се односе на наставу читања и писања, сада можемо прећи на саму припрему за предавање те наставе.

Ову припрему треба разликовати од оне припреме која се при свакој настави предузима, када обрађујемо једну методску јединињу. С психолошког гледишта она истина