Učitelj

471

Да није ни то довољно, то су нам многи случајеви показали, јер и лекар и наставник наилазе често на родитељски нехат и отпор, те и поред правилног констатовања вашљивости, поред опомене родитељима, дете и даље остане нечисто а према данашњим уредбама ни лекарева ни наставничка моћ не иде даље. И онда нам неостаје ништа друго воћ да дете у засебној клупи у неколико изолујемо од остале деце и то је све. А то је врло мало. Остале су државе увиделе још раније потребу веће активности и увеле су извесне уредбе, које ми још немамо.

Ми по нашим школама обавестимо усмено само дете или дотични наставник позове преко школске послуге родитеље и обавести их како ће дете да очисте од вашију. Наше упуство гласи од прилике овако, као што га и ПОг. Мешпапп из Берлина у својим: „Аегћсће Аплејзилсеп јаг Мибег Кгаџсег Кгидег“ Хо 43 даје: ;

„Намажите детету пре него што легне у кревег целу главу са петролеумом (али дете непуштајте у близину лампе или ватре) и повежите му чврсто главу марамом, оперите му у јутру са млаком водом (са мало соде) и ишчешљајте косу честим чешљом. То чините свака 3 дана. Осим тога Рг. Мештапи препоручује јутром пошто се опере коса да се намаже зејтином од репе:

(С тиме, што ће се исчешљати све ваши, није све учињено; остају још увек гњиде, које се обичним ишчешљавањем недају скинути, већ морамо косу да поквасимо сирћетом да је протаремо и на тај начин одлепимо гњиде од длака.

Прва предохрана, да се ваши не запате у коси, — јесте врло проста. Децу не треба чешљати само ретким већ и че-· стим чешљем, и ако је дете добило коју ваш одмах ће се на чешљу видети, а кад знамо да их у опште има, лако се од њих можемо да спасемо горе описаним начином.

Пазећи и старајући се да су нам деца чиста, ми их не избављамо само болести, већим чувамо понос и осећаје. утичемо да им се карактер развија правилно. Наша је кривица ако се у деци пробуди сујета и самољубље изазвано. родитељском мајмунском љубављу а наша је и дужност и заслуга ако деца из малена добију паметне и правилне пој-