Učitelj

- _ 485

Њих је зато казнио. Како би ви то све казали једном реченицом> — (Деца би обично овако одговорила: „Бог кажњава греш-нике, а чува праведнике“). Но мудри Соломун то је овако казао. „Видело праведниково светли се, а жижак безбожнички угасиће

се“. (Написати на табли). Прочитај ти то! — Ти! — Ти! — Ти! Шта значи то видело праведничко светли се. Као чијег Као Нојево. А ово: „жижак безбожнички угасиће сег“ — Као чијг — Као

оних рђавих људи, што су с Нојем живели. Знате л још чији се жижак угасиор | Милан Рабреновић п Славољуб Панић учитељи. (НАСТАВИЋЕ СЕ)

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

О РЕФЕРАТИ

Приказ на приказ Рачунице и Геометрије за ТУ. р. осн. школе, коју су израдили: М. и И. Ђукановићи, од Ср. Стефановића, учитеља.

Трећи део. Десетни разломци. За овај део г. Срећко вели: „У овом делу лепо је дат појам о десетним разломцима; на јасан начин објашњено је читање, писање и особине десетних разломака. Сабирање, одузимање, множење и дељење десетних разломака све је изведено јасно и лако, разумљиво и попуњено са многобројним задацима.“ Све ово речено је ради рекламе.

При завршетку нашега мишљења казали смо, да су писци погрешно прешли на десетне разломке. То исто и овде понављамо: Појам о разломцима десетним може се дати, пошто се деца добро упознаду са метарским мерама а нарочито мањим мерама. Овај је материјал од неоцењене вредности, за десетне разломке. Ово је огромна погрешка, која се не може опростити.

Који би ђак Учит. Школе овако погрешио, тај би био одбијен од испита. |

После ове главне грешке дошле су друге редом и све гора од горе: __

Писци појам о десетним разломцима дају овако: „Довде смо