Učitelj

312

укупан осећај шума. При појави сложених тонова (хармоније) слију се поједини осећаји у заједнички осећај, који се може поступно раставити у осећаје посебних тонова. Терцет сед производи у души укупан осећај, у коме се сва три тона појављују једновремено; али ако их ваља понаособ јасно схватити, онда се то може постићи само сукцесијом. !

Седиште је чула укуса језик са својим многобројним папилама, по којима су разгранати крајеви нерава за укус. Они се надражују само течном, већином хемијски раствореном материјом. За психичко образовање, истина, чуло укуса није пзлишно, али је ипак од мање важности, међутим је за тело од велике користи. Ово исто вреди и за мирис. Перви за мирис надраже се хемијским процесом на слузокожи, где особито кисеоник игра главну улогу, само ако се мирише таква материја, која се лако спаја с кисеоником. Укус и мирис често узајамно утичу једно на друго.

Још да се задржимо на осећајима додира и органским осећајима. По неким психолозима осећаји додира зову се осећање пипања, а органски осећаји опште осећање. Пипање је највише развијено на језику, јагодицама од прстију и уснама. Опажање чула вида често се допуњује опажањем чула пипања. Отуда сваки човек има наклоности да руком дотакне објекте вида. Ваља се сетити само напомена, које се истичу по музејима и којима се жели да спречи кварење изложених предмета дирањем посматралаца. Осећање пипања је стога од велике важности за психичко образовање.

У општа осећања рачунају се осећаји бола коже и мишићни осећаји. Кретање удова оснива се на мишићним осећајима. Исто тако њима се органи за говор при певању доводе у положај, који одговара извесном одређеном тону. Што су извежбанији органи за говор, т.ј. што су нежнијих мишићних осећаја, то је поузданије и чистије певање. У недостатку те мишићне осетљивости лако се заморимо при тежем телесном раду, јер час више, час мање употребљавамо снагу и узалудно је трошимо.

1 Уобтатт, Тећађ. 4. Рзусћ., [, стр. 261. Татаћет, Тећтђ. 4. етр. Рзусћ., стр. 41.: Чуло слуха је аналитичко чуло, како је Нептћопг нарочито доказивао, у колико се њиме сложен тон може раставити у своје делове.“

2 За проучавање чула од особите је важности Жензсћеућ Че Рзусћојогје чпа Рћузјојосће дег Бтпезогсапе, хоп Еђђтећацз п. Кбтше. Гете. Јоћ. Алабг.

Вагфћ. У П. књизи, 5. св. Гошђтово и Обојепећ; штампали су расправу „Пе 5шпе дег Мегђгесћег.“