Učitelj

810

а. 6. в. г. д. Поновити свих 5 реченица у целини: сваки учениприча сам у целини, по том сви у хору.

б. После дотрчи чобанин Па ошера пса, а оно деше побегне кући плачући. (Ко је после дотрчаог — Шта је радио чобанин2 Шта је радило оно дете» итд.) Поновити ову реченицу.

а. 6, в, г. д. и ђ. Опште понављање целе приче. Сваки ученик прича причу сам (где застане или не разуме дају се питања или се пита бољи ученик), а по том сви у хору причају!

Испричај ти причу о лудом детету!

Ти! Ти! итд.

Ш. Савезивање (асоцијација).

Добивено знање из ове приче као Дрве, ученици не могу асоцирати са другим којим сличним знањем — јер га немају. Зато се, у овом случају, при овом психолошкој поступности има у игри представити цела радња — догађај из ове приче. Догађај у причи изводе, представљају ученици-це овог разреда у школ. дворишту, а уз суделовање наставника-це овако:

један ученик буде „чобанин“, други: „лудо дете“, трећи: „Пас“, а сви остали „овце“.

„Овце се скупе у гомилу (пред њима има мало разбацана сена јер је зима); „чобанин“ се удалио чак до плота — ка' бајаги нешто деље бритвом и, окренут је леђима од „оваца“; „пас“ на другом крају дворишта опет, крај плота жмури и зева; а „лудо деше“ са изврнутим кожухом, који замењује и представља „кожу од вука“ прикрада се лагано „овцама“, па кад се дође близу он нагло јурне међу њих. „Овце се „поплаше и све се разбегну“ по дворишту; „пас“ опази „лудо дете“, па залаје и у највећем трку дотрчи до детета „вука“, скочи на њ' и, ухвативши га „предњим ногама“ за прса, почне вући и „цепати“ хаљине (наравно од шале). „Лудо дете“ стане викати: „Упомоћ! упомоћ“ „Чобанин“ по том дотрчи, чувши лавеж „пса“, отера „пса“, а „лудо дете“ побегне „кући“ — у учи- | оницу ка' бајаги плачући.

У посебним напоменама биће опширније о оној радости и задовољству, које деца осећају изводећи овај догађај, који им је тек сада, још јаснији, јер су говорне представе у причи изнесене, асоцирањем са радњом и понављањем уз ову, постале интензивније и, — сталне у аперцепцији.

ЈУ. Укупно схватање (систем).

Питања: 1.) Како је прошло „лудо дете“ р

2.) Ко га је напаор