Učitelj

160.

читало, а нарочито кад би се предавање дотичног одељка довело у везу са предавањем српске историје. Тек би тада словенска читанка била у истини жива и занимљива књига, што се не може рећи за нову читанку.

„На крају књиге налазе се словенски бројеви. Грешка је учињена што није напоменуто: кад неко слово значи број, опда се изнад њега ставља цртица — титла. — С. Поповић.

(евршиће се)

6.) о РУСКИМ

Нови педагошки часописи у руској! књижевности: „Просетценље“ — Просвета, =— и „Дла народнаго учипеља“ — За народног учитеља. „Просвета“ налази два пут месечно у свескама од по 3—4 табака, а „За народног учитеља“ излази 20 пута годишње у све кама од по 2—8 табака.

Од јануара ове, 1907. год. у Москви су почели излагити два нова ·педагошка часописа, намењени, у главноме, народним учитељима. Један од њих, под уредништвом Г.Г. Н. В. Тулупова и П. М. Шестакова, самим својим именом, — „За народног учитеља“ — казује круг читалаца којима је намењен. Други „Просвета“, — као орган московеког обласног пододбора „Лиге образовања“, циља у првом раду на исти круг читалаца; у позиву на претплату на овај часопис вели се и ово: „од свију посленика на пародном носвећивању часопис ће највећу пажњу поклањати учитељима и учитељицама народних школа свих категорија. Растурени по пајзабаченијим местима простране Русије учитељи-це ће се највише користита овим часописом“. Кадос узме у обзир да су се часописи за народне учитеље почели, у новије доба, јављати и у провинцајама, као нпр. „Народни учитељ“ у Кишињеву, „Школа џи живот“ у Екатериподару др., а како смо извештени ускоро ће се и у Петрограду појавити такав исти часопис, онда је јасно, колико је сада, према недавној прошлости, велико интересовање за народног учитеља. До скоро смо имали само један часопис за народног учитеља — Педагошки Лист Д.-И. Тихомирова. Издање, као што су „Русски начаљноећ учи тшељ“, који уређује г. Б. Латушев, или „Народное образованде“ падање Школског савета при Св. Спноду, не узимамо у рачун

Ћ У минулој свесци „Учитељ“ пзашао је овај приказ нових руских пед. листова погрешно, с многим погрешкама и испреметаним редовима. С тога га доносимо понова у овој свесци.