Učitelj

296

згодну прилику не треба пропустити, која је скопчана са побољшањем њиховог здравља. Врло је штетно по здравље оне деце која су бледа и слабуња са јако развијеним мозгом ако им се после пете године даје масна храна, кафа, вино, пиво и др. алкохолно пиће. У овом случају крв обично проузрокује болест мозга чега је последица смрт. Дакле, ни у коме случају не треба давати деци никакво шкодљиво пиће. Да би таква деца у неколико побољшала своје здравље а без икакве опасности у погледу мозга шреба иг чешће изводити да се шетају и да се перају на чистом ваздугу увек шре изласка сунца. Свеж ваздух, светлост сунца и кретање најглавнији је услов за побољшање њиховог телесног здравља. Лекари препоручују да се дете већ у трећем месецу живота и зими увијено износи на чист ваздух само ако дете није болесно и ако је на пољу тихо време.

Не само што излети у природу буде у ученика пријатна осећања због природне лепоте разних предмета; не само што се на овај начин богаство природе свестраније и очигледније изучава, већ оне служе поглавито за то, да се порушено здравље побољша. Путовањем деца постају издрасљивија, јачају мишиће, навикавају се на многе корисне врлине (дружељубље, слога, умереност, учти-

вост и др.). - Увек, кад год се предузме путовање у циљу научног проучавања, потребно је пре свега, да се претхотно створи, начини, нацрт ·„ куда ће се ићи и зато. Према овоме шетње могу бити: краће и дуже, мале м велике. Узевши у обзир то, да у шетњама учествују деца различитог узраста а према томе и различитог развића, онда, васпитач не би био у могућности да подједнако буде од користи по сву децу зато се васпитне шетње деле:

[) на децу од 83—12 год.

2) | _ -_ 1215 ~ и

3) _— _ старију од.10 године.

Физичко васпитање није нова појава у васпитању. Од свију најстаријих народа најбоље су неговали ову грану васпитања класички народи. За Грке је физ. васпитање била неопходна потреба од најраније младости па све до дубоке старости. Какав су значај Грци придавали физ. васпитању види се из овога, што је Солон у закону био строго забранио робовима да могу у играма учествовати. Доцније, Грци су игре и образовање пренели у Рим.

Глас о физ. васпитању био се озбиљно подигао у ХУПиу · ХУШ в. Покретачи беху: Монтењ, Лок, Франке, Миљтон идр. У