Učitelj

326

је подела етичка, по којој се општа педагогика дели на телеологију, методологију и школску организацију. у

Компејреова педагогика није потпуна; нарочито је дидактика недовољно заступљена. Практична педагогика обухвата само наставу у основним школама; а о другим се школама не говори. Писац, у предговору, и сам напомиње, да ово није потпуно дело о васпитању. |

Ну при свему томе, Компејреова педагогика има велику вредност. У њој се на интересантан начин излажу педагошка начела и правила. Књига се чита лако, јер је стил јасан. У њој се налазе врло често исте мисли, које су изложене у нашим најновијим уџбеницима за педагогику. Писцу овог реферата било је пријатно, што је при читању ове књиге на многим местима нашао потврду свога мишљења, које је раније изложио у својој педагогици.

Превод је добар. Ну преводилац се, у свом предговору, дотакао немачке педагошке књижевности, за коју сам вели, да је не познаје, па се ипак доста неповољно изражава о њој; а нарочито се неповољно изражава о нашим педагозима немачке школе, који, вели, „парадирају научном педагогијом и високим стилом и неразумљивим фразама хоће да попуне празнину мисли“. Међутим сви образовани народи признају, да је немачка педагошка књижевност најјача, и сви позајмљују по нешто од Немаца у том погледу и уређују своје школе по угледу на њихове школе. Тако су и Французи још пре тридесет година шиљали нарочите комисије у Немачку ради проучавања уређења њених школа, и неки њихови писци отворено признају, да су немачки университети

бољи од француских, и да су немачке средње и основне школе

боље уређење него француске. Французи су теку најновије време завели обавезну наставу у основним школама, и то по угледу на немачке школе.

Компејреова педагогика може се корисно употребити иу нашим учитељским школама, поред наших уџбеника, као допуна њихова и ради поређења с њима. Њу је препоручило и наше министарство просвете. Наше школе треба да је набаве за своје књижнице, и наши наставници треба да је проуче, јер ће у њој наћи корисне поуке за свој стручни рад. — Цена је књизи 3 динара.

У Београду, 26.-Х., 1907. |

Дер В. Бакић.

Мен

еони