Učitelj

330

Сем поменутих у сваком броју има патриотских чланчића из наше старије и новије историје; одабраних народних песама и приповедака.

Све је написано лаким и лепим народним језиком, а испричано тако живо, да ће се ономе, који чита чинити као да је и он сам видео и доживео оно што се у овим новинама износи.

Ми благодаримо г. Дачићу на жртви коју он подноси народном просвећивању и молимо га да истраје, а надлежне молимо да овим новинама поклоне ону пажњу, коју оне и по замисли и по обради заслужују. Нарочито истичемо: да онај који хоће да просвећује народ мора не само добро познавати живот народни, његове добре и лоше стране него и умети писати народним језиком. У овом г. Дачић нема такмаца.

Београд. Рт. С. Ш. Стевановић. проф.

В) НЕМАЧКИХ

У току прошла два месеца: септембра и августа, изашло је неколико знатнијих дела, која се односе на васпитање и васпитну науку. Нека од тих дела третирају чисто теориску страну васпитања и доводе у однос васпитне науке према другим наукама, а друга су изашла као уџбеници појединих завода васпитних, Ево неколико таквих:

а) Вешзеће Сезевисћ бг Фе Уокзећије ћоћетеп МАдећеп аећше уош Кам Неве] ипа Кгалх Обгт. Вопп Магсиз « Међег. — Немачка читанка за ниже разреде виших девојачких школа израђена од Карла Хесела п Франца Дера.

Још раније је постојала једна читанка ове врсте од Хесела и ова садашња више је прерада те старе његове читанке. Те због тога ово дело не би било толико интересантно, да није других страна његових, којега у овом облику уздижу над ранијим издањем. Овде су наведени писци пробрали материјал из појезије и прозе и тај материјал лепо средили, да сваки одељак одговара постепоности у настави и месту у обрађивању наставнога градива. У истој је градиво нарочито с обзиром на развијање патриотских и моралних осећања и отуда у тој читанци могу наћи, поред басана, одушевљене патриотске песме о љубави према домовини, као и одељци, који описују природу, живот у њој и њене промене. Књига је штампана читким словима на лепој хартији и може послужити за наше српске прилике врло добро као пример, по ком треба